‘Het Melkmeisje’ van Vermeer staat centraal tijdens de Oosterhoutse Open Monumentendagen

Foto: Monumentendag Oosterhout

In het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september is het weer het nationale Open Monumentendag-weekend. In Oosterhout staat dit jaar het schilderij ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer en de geschiedenis van de Oosterhoutse pottenbakkerijen centraal.

Monumentale Fietsroute

Fiets op zondag 9 september 2018 een prachtige tocht langs diverse monumenten in de gemeente Oosterhout en ontdek het verleden. Op die dag organiseren de Oosterhoutse Fietsdagen en Open Monumentendag Oosterhout namelijk een Monumentale fietsroute. Je kunt kiezen uit fietsroutes van 20 of 40 kilometer. Diverse monumenten zijn deze zondag gratis toegankelijk en in sommige worden speciale activiteiten georganiseerd. Er zijn deze dag twee startlocaties:
Floralia, Beneluxweg 63, Oosterhout – 20 of 40 kilometer
Herberg ’t Klosterke, Houtse Heuvel 28 in Den Hout – 40 kilometer. 
Je kunt zich hier inschrijven van 10.00 tot 13.00 uur en direct starten. Deelname kost € 5,- per persoon. Hiervoor ontvang je een route- en monumentenbeschrijving, iets lekkers onderweg, een Melkmeisijs bij ViaVia, toegang tot diverse monumenten en je maakt kans op de dagprijs. Kinderen tot 16 jaar fietsen gratis mee.
 Ook als je niet aan de Monumentale Fietsroute deelneemt kun je de monumenten bezoeken. Bij een aantal van de locaties wordt er een activiteit georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. De link naar het programma staat onderaan dit artikel.


Speciale lezingen en workshop

Het thema leent zich voor zoveel verdieping dat Open Monumentendag Oosterhout in aanloop naar en na afloop van Open Monumentendag verschillende Specials organiseert. Wil je zelf leren om een potje te draaien? Dat kan tijdens één van de workshops op 27 september en 25 oktober. Op dinsdag 2 oktober geven Fleur de Graaf en Miranda van Bragt een lezing over ‘Het melkmeisje’ en de Oosterhoutse pot. Hans van de Prijt vertelt op dinsdag 6 november over 17e eeuwse genreschilderijen en emblematiek. Op een speciale locatie zal Stan Topouzis op vrijdag 23 november een klein gezelschap vertellen over Pottenbakkerij De Paulusabdij. Historica Cock Gorisse sluit af op dinsdag 27 november met een lezing over De pottenbakkers van Oosterhout.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen