Loop vrijdag 21 september een stukje mee tijdens de Mars langs de Zuiderwaterlinie

wandelaars lopen de eerste etappe van De Mars
wandelaars lopen de eerste etappe van De Mars
Foto: Hans Petersen

Tijdens De Mars, die plaatsvindt van 16 tot en met 23 september 2018, trekt een stoet van wandelaars, atleten, muzikanten, carnavalsclubs en veel meer een week lang dagelijks langs de Zuiderwaterlinie. Startend vanuit Bergen op Zoom en Grave lopen zij aan weerszijden van de linie in een week tijd naar Heusden. Ze leggen daarbij ongeveer 10 kilometer per etappe af. Op 21 september is de etappe van Breda naar Oosterhout. Iedereen kan (gratis) deelnemen of de wandelaars komen aanmoedigen. 

De Mars langs de Zuiderwaterlinie

Op zondag 16 september is De Mars langs de Zuiderwaterlinie van start gegaan. Veel toeschouwers en wandelaars kwamen af op de Brabant Stoet in Bergen op Zoom en de eerste etappe van Grave naar Ravenstein. In Bergen op Zoom gaf de commissaris van de Koning Wim van de Donk het officiële startsein. In Grave opende gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Henri Swinkels niet alleen De Mars, maar ook het 290 kilometer lange Zuiderwaterlinie Wandelpad en het eerste bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie.

Etappe van Breda naar Oosterhout

Deze week trekken wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden; een ware ontdekkingstocht langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg worden ze vermaakt en verrast door muziek en kunst, en krijgen ze het verhaal over de Zuiderwaterlinie te horen. Op vrijdag 21 september 2018 wordt de Zuiderwaterlinie West-Oost Route 6/8 gelopen van Breda naar Oosterhout over een afstand van circa 8,5 km. De tocht begint bij Kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord, Tussen de Dijken 101 in Breda om 18.00 uur, verzamelen vanaf 17.30 uur. De Mars zal rond 19.30 uur aankomen in het Oosterhoutse Slotpark. Voor vervoer terug naar de startlocatie wordt gezorgd. Denk aan regenkleding en stevige wandelschoenen, de route loopt deels over onverharde paden. Deelname is gratis en je kunt je inschrijven via de link onderaan dit artikel.

Ontdekkingstocht & natuurbehoud

Onderdeel van De Mars is het ‘ploggen’ in samenwerking met Runnerscafe en ANWB: tijdens het joggen afval opruimen voor natuurbehoud. Deze bijzondere intervaltraining is een vast onderdeel van De Mars, met als doel meer bewustwording over het feit dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor een schone en gezonde leefomgeving. Kinderen zijn door middel van het educatieve programma ‘De Zuiderwaterlinie Zoemt!’ (in samenwerking met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt) actief betrokken bij De Mars. Maar liefst veertien klassen van zes scholen in Noord-Brabant gooien hun zelfgemaakte zaadbommen over 700m2 langs de route van De Mars. Het resultaat hiervan zal in het voorjaar te zien zijn: een strook van kleurrijke bloemen die niet alleen de Zuiderwaterlinie markeert, maar ook de leefomgeving van de bij en andere insecten vergroot. Op 23 september eindigt De Mars met een muzikaal slotfeest in Heusden, met optredens van de Regimentsfanfare van de Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens’ en DJ La Fuente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen