Pianiste Iris Hond te gast in radioprogramma Theatraal

Foto: Iris Hond (via Facebook)

In de uitzending van het radioprogramma Theatraal praat Guido van de Mosselaar maandagavond 15 oktober onder andere met pianiste Iris Hond. Theatraal wordt uitgezonden op ORTS Radio op maandag en dinsdag tussen 21.00 en 23.00 uur.

Iris Hond

Op haar derde jaar speelde zij reeds samen met haar vader op de piano en verzon eigen composities met bijbehorende verhalen. In Ermelo volgde zij haar eerste privé-pianolessen, waarna zij het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bezocht. Toen zij 14 jaar oud was verhuisde zij naar Den Haag om daar aan het Koninklijk Conservatorium op de afdeling Jong Talent te gaan studeren. De Russische pianiste Kamilla Bystrova, de Nederlander David Kuyken en de Let Naum Grubert waren haar leraren. Door de grote reisafstand kwam zij daar noodgedwongen in een pleeggezin terecht, waarbinnen zij echter werd misbruikt, waarna zij dit gezin verliet en ‘dakloos’ werd. Zij verbleef toen heimelijk in het schoolgebouw en bij de nachtopvang voor daklozen van het Leger des Heils. Ter compensatie aan het gemis van een vaderfiguur ging zij in de Haagse kroegen pianospelend op zoek naar een plaatsvervanger. Doordat dit haar alleen maar tegenslagen bracht, sloot zij zich steeds meer af in haar eigen wereld en durfde steeds minder naar buiten te komen met het vertolken van haar gevoelens. Ondanks haar eenzaamheid verloor zij niet haar doel uit het oog het bachelor-diploma aan het conservatorium te behalen. Nadat zij in 2011 summa cum laude was geslaagd, volgde zij masterclasses bij de Amerikanen John Perry, Leon Fleisher, Herbert Stessin en de Russische pianisten Natalja Troull, Dmitri Bashkirov en Jenny Zaharieva.

In 2013 bracht zij haar klassieke album uit met composities van Chopin, Rachmaninov en Janácek. Zij onderging invloed van de eigentijdse componist Ludovico Einaudi. Tijdens haar driejarig verblijf in Amerika ontmoette zij producer en componist Patrick Leonard, die ook nummers schreef voor Madonna, Pink Floyd, Leonard Cohen en Ilse de Lange. Dankzij hem kon zij kennis nemen van voor haar nieuwe muziekstijlen en durfde zij zich meer open te stellen. In 2016 bracht zij het album Dear World met eigen composities uit, waarin zij haar eigen verhaal kwijtkon. Tijdens haar optredens, waarin zij klassiek verweeft met semi-populaire stijlen, speelt zij ook nog steeds uit het klassiek repertoire werken van Chopin en Rachmaninov, terwijl progressieve-rock haar voorkeur heeft. (bron: wikipedia)

Andere gasten

  • Zanger Gé Reinders over zijn theaterconcert “Oetblaoze met Euphonia”;
  • Gitarist Aron Raams vertelt over het concert dat hij met een aantal vrienden en collega’s geeft in het Kader van “Liever in de Kluiz”;
  • Theatermaker en zanger Charly Luske trelt door het land met zijn programma “The story of George Michael”;
  • En de uitgaanstips van Jan Trapman van VVV Oosterhout.

Theatraal is op maandag en dinsdag van 21.00 – 23.00 uur te beluisteren via de ORTS radio.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen