Waterschap Brabantse Delta en gemeente Oosterhout starten baggerwerkzaamheden

Foto: Brabantse Delta

Waterschap Brabantse Delta start 21 november 2018 in samenwerking met de gemeente Oosterhout met baggerwerkzaamheden op verschillende locaties in Oosterhout. Door de watergang baggerschoon op te leveren, wordt de aan- en afvoer van water gegarandeerd en verbetert de waterkwaliteit. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf Van der Lee en zijn naar verwachting eind december 2018 afgerond.

Waarom baggeren?

Bij baggeren wordt een sliblaag van de waterbodem verwijderd. Deze sliblaag bestaat uit kleideeltjes, plantenresten en zwerfvuil. Bagger maakt watergangen ondieper en verlaagt het zuurstofgehalte in het water. Door te baggeren houdt het waterschap de watergangen diep genoeg en blijft de water aan- en afvoer gegarandeerd. Daarnaast verbetert de waterkwaliteit, wordt het water helder en krijgen planten, vissen en overige (water)dieren een betere leefomgeving.

Waar wordt gebaggerd?

De te baggeren trajecten liggen in de wijken Dommelbergen, Strijen, Oosterheide en Vrachelen Zuid-Oost. Vooruitlopend op het baggerwerk worden de betreffende watergangen, indien noodzakelijk, gemaaid en vinden er op diverse locaties snoeiwerkzaamheden plaats om ervoor te zorgen dat er voldoende werkruimte is. Daarnaast worden alle betonnen buizen (duikers), die de verschillende watergangen en vijvers met elkaar verbinden, gereinigd.

Schuifboot

Het baggeren gebeurt veelal door middel van een schuifboot. Deze duwt het slib naar diverse laadlocaties waar een kraan het vervolgens in vrachtwagens laadt. Het slib wordt daarna naar de verwerkingslocaties vervoerd. Om de (verkeers)veiligheid van de bewoners en weggebruikers te waarborgen, vindt het overladen
van slib plaats achter hekwerken.

Wat merk jij ervan?

De aannemer voert de werkzaamheden uit op werkdagen tussen 07:00 en 18:00 uur. Het baggerwerk kan in de directe omgeving enige overlast veroorzaken in de vorm van licht- en geluidshinder en mogelijk stankoverlast. Daarnaast kan enige hinder ontstaan doordat de weg gedeeltelijk wordt afgezet op plaatsen waar de bagger in vrachtwagens wordt geladen. Op diverse locaties worden verkeersregelaars ingezet. De gemeente en het waterschap streven ernaar de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen