Voormalig burgemeester Huijbregts-Schiedon aangesteld als informateur

Foto: Provincie Noord-Brabant

Voormalig burgemeester van Oosterhout Helmi Huijbregts-Schiedon is de informateur voor een nieuw te vormen coalitie voor de provincie Noord-Brabant. Zij gaat in gesprek met alle partijen die genoeg stemmen hebben voor een zetel in de staten, om de mogelijkheden voor een nieuw te vormen provinciebestuur te verkennen.

Enorme bestuurlijke ervaring

“Mevrouw Huijbregts is zeer bekend met en in Brabant. Als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad, Provinciale Staten en de Eerste Kamer en als wethouder, burgemeester en gedeputeerde heeft ze een enorme bestuurlijke ervaring. Ze heeft daarmee alle kennis en ervaring die nodig is om met alle partijen te spreken over de betekenis van de verkiezingsuitslag en ons te adviseren over het vervolg,” aldus Christophe van der Maat, lijsttrekker van de VVD bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen.

Vormen van een coalitie

Als grootste partij na de verkiezingen heeft de VVD de informateur gevraagd te onderzoeken welke partijen de komende jaren met elkaar een werkbare en stabiele coalitie kunnen vormen. Ze gaat hierover afzonderlijk in gesprek met alle partijen om te horen hoe zij de verkiezingsuitslag interpreteren, welke partijen volgens hen een coalitie zouden moeten vormen en welke inhoudelijke wensen de partijen eventueel hebben bij het vormen van een coalitie.

Open proces

De informateur is gevraagd de traditie van een open informatieproces voort te zetten. Om die reden is ook de wijze waarop over het informatie-proces wordt gecommuniceerd onderwerp van de gesprekken. Na afloop van de gesprekken met alle partijen legt de informateur een advies aan de lijsttrekker van de VVD voor. In dat open informatieproces heeft de VVD Helmi Huijbregts-Schiedon ook uitgenodigd om haar bevindingen en advies in een vergadering van de Provinciale Staten te bespreken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen