Wethouder Witte stelt oostelijke rioolwaterpersleiding officieel in gebruik

Foto: Gemeente Oosterhout

Donderdag heeft Wethouder Witte de schuif in het gemaal aan de Leijsenstraat geopend, waarmee de oostelijke rioolwaterpersleiding officieel in gebruik werd genomen. Het afvalwater vanuit Oosterheide wordt dankzij de oostelijke rioolwaterpersleiding niet meer door het centrumgebied afgevoerd. Hierdoor wordt het rioolstelsel in het centrumgebied ontlast en komt er afvoercapaciteit vrij op de westelijke transportleiding waardoor de afvoer van rioolwater ten behoeve van de woningen in de Contreie en omgeving is gewaarborgd.

Te kleine afvoercapaciteit

Door de toenemende hoeveelheid woningen en de extremere regenval moet er steeds meer water worden afgevoerd door het gemeentelijk rioolstelsel. Hierdoor is de afvoercapaciteit van de bestaande riolen in met name het centrumgebied te klein geworden bij hevige regenval. Om de nieuwbouwlocatie Contreie mogelijk te maken, moest er afvoercapaciteit vrij worden gemaakt in de westelijke transportleidingen.

Oplossingen

Eén van de oplossingen is het zogenaamde ‘afkoppelen van regenwater’. Dit betekent dat schoon regenwater niet meer door de riolering wordt afgevoerd, maar afstroomt naar oppervlaktewater of infiltreert in de bodem. Door de uitbreiding van het aantal woningen is ook de hoeveelheid afvalwater toegenomen, waardoor er toch meer maatregelen nodig waren. Daarom is in 2011 besloten het rioolstelsel van Oosterhout om te bouwen. De belangrijkste maatregel daarbij is het aanleggen van een oostelijke rioolwaterpersleiding langs Rijksweg A27 en door de Oranjepolder. Door deze 7,5 km lange transportleiding wordt het afvalwater vanuit het pompgemaal Paterserf in de wijk Oosterheide naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) aan de Statendamweg getransporteerd. Vanwege de
lange lengte is aan de Leijsenstraat een tussengemaal geplaatst. Hierdoor kunnen ook de afvalwaterstromen vanuit Oosteind en de Molenbuurt direct door deze transportleiding worden afgevoerd.

Feiten en cijfers

De werkzaamheden aan de persleiding hebben acht jaar geduurd. Het traject bestaat uit leidingen met een diameter van 315 mm tot 630 mm. Verder zitten er diverse gestuurde boringen in het traject. Met deze techniek brengt een machine vanaf het maaiveld de persleiding onder bijvoorbeeld het kanaal of de rijbaan door zonder dat er graafwerkzaamheden plaatsvinden. De investering die met het gehele project is gemoeid bedraagt ongeveer €4,5 miljoen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen