Jongeren hebben relatief veel vertrouwen in de Europese Unie

Foto: CC0 / J.M. Luijt [CC BY 2.5]

Nederlandse jongeren tussen 15 tot 25 jaar hebben relatief veel vertrouwen in de Europese Unie: meer dan 70 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoe ouder, hoe minder vertrouwen

Met het oplopen van de leeftijd daalt dat percentage. Van degenen tussen 65 en 75 heeft nog maar een derde vertrouwen in de EU. Gemiddeld heeft 45 procent van de Nederlanders fiducie in de EU, meldt het CBS. Aan het begin van dit jaar was iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden in Nederland 50 jaar of ouder. Bijna een kwart is 65 of ouder. Een kleine 8 procent mag voor het eerst stemmen voor de Europese verkiezingen.

41% heeft vertrouwen in Europarlement

Volgens het Europees Sociaal Onderzoek (European Social Survey) uit 2016 geeft 41 procent van de Nederlandse bevolking aan vertrouwen in het Europees parlement te hebben. Ons land staat daarmee op de vierde plek binnen de Europese Unie. Alleen in Litouwen (52 procent), Finland (49 procent) en Ierland (42 procent) zegt een groter deel van de bevolking van vijftien jaar en ouder vertrouwen te stellen in het Europees parlement.

Donderdag naar de stembus

Op donderdag 23 mei mogen we weer naar de stembus voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. We kiezen dan voor een parlement voor de zittingsperiode 2019/2024. Er zijn voor Nederland 29 zetels verkiesbaar, drie meer dan bij de vorige verkiezingen in 2014.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen