Tom Berendsen (CDA) bezoekt Oosterhout: “Europa in met Brabantse visie!”

vlnr: Paul vd Westen, Tom Berendsen, Willem Verboon, Marcel Willemsen, Ruben Jacobs
Foto: Oosterhout Nieuws

Woensdag bezocht Bredanaar Tom Berendsen van het CDA onze stad. Tom is de enige Brabander binnen de verkiesbare partijen die na de verkiezingen een reële kans maakt op een plaats in het Europees Parlement. 

Brabantse vertegenwoordiging Europarlement

Tom Berendsen bezocht onder begeleiding van wethouder Marcel Willemsen, raadslid Ruben Jacobs en voorzitter van CDA Oosterhout Paul van der Westen een aantal Oosterhoutse bedrijven. Tom was bij zijn bezoek met name op zoek naar achtergrondinformatie die hij kan meenemen om Brabanse belangen te behartigen binnen Europa. Natuurlijk staan dan Nederlandse belangen voorop. Maar ook de belangen Brabant tellen voor Tom mee. Brabant heeft eigen, unieke punten en dus ook belangen die in Europa zeker gehoord moeten worden.

De Graaf Logistics

Als eerste ging het gezelschap naar De Graaf Logistics. Robbert van Wezel, eigenaar van het familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat, legt uit dat de focus van het bedrijf de laatste jaren is gewijzigd. Het brede Europese transportplaatje is opzij gezet en De Graaf Logistics richt zich met name op de Benelux. Dat komt onder andere omdat de Oost-Europese landen inmiddels de rest van Europa bedienen. Samen met vier andere familiebedrijven in de Benelux-regio hebben zij het bedrijf DHB opgericht waardoor de afzonderlijke bedrijven samen kunnen groeien en ontwikkelen. Zo ziet Robbert mogelijkheden in de zero-emissie-gebieden die er gaan komen, omdat De Graaf Logistics voortdurend investeert in milieuvriendelijk(er) transport. Tom Berendsen neemt de vraag mee om Europa duidelijkheid te laten scheppen welke eisen er gaan komen voor zero-emissie-gebieden. Pas wanneer dat voldoende duidelijk is kunnen logistieke bedrijven zoals De Graaf hier een beleid op maken en gericht investeren voor de toekomst.

Verkeersschool Willem Verboon

Als tweede wordt een bezoek gebracht aan Verkeersschool Willem Verboon. Hier wordt gevraagd hoe Europa van invloed kan zijn op de regelgeving rondom het behalen van je rijbewijs. Zo mag je nu wel leren rijden in een elektrische wagen, maar voor een ‘normaal’ rijbewijs moet je examen doen in een handgeschakelde wagen. Ten tweede valt het Willem steeds meer op dat goed opgeleide statushouders voor hun rijbewijs nog steeds in het Nederlands worden geëxamineerd. Zolang zij dus onvoldoende de Nederlandse taal machtig zijn, kunnen zij geen rij-examen doen en dus bijvoorbeeld ook niet als vrachtwagenchauffeur aan het werk. En dat terwijl bijvoorbeeld een Roemeen met een Roemeens rijbewijs dat op het gemeentehuis eenvoudig om kan laten zetten. Hierbij wordt niet gekeken naar de kwaliteit en of hij de Nederlandse taal wel voldoende machtig is.

Aantekeningen

Tijdens de gesprekken worden er volop zaken genoteerd, foto’s gemaakt en weet Tom met enkele specifieke vragen de Brabantse punten uit de verhalen naar voren te halen. Niet alleen kennis vergaren is voor Tom van belang maar natuurlijk ook het duidelijk maken dat als Brabant vertegenwoordigd wil zijn door iemand in het Europees parlement. Op 23 mei mag jij ook weer naar de stembus. Snel daarna zullen we weten of Tom zijn vergaarde Oosterhoutse kennis in Brussel mag gaan gebruiken. Tom Berendsen staat voor het CDA op lijst 2, plaats 3.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden