Vlinders, bijen en insecten krijgen hulp van Tienerpartij: “Zaadbommetjes voor nieuwe bewoners”

Een vreugde-explosie van de Tienerpartij nadat het ‘zaadbommetjes-plan’ is overgenomen door de gemeenteraad
Een vreugde-explosie van de Tienerpartij nadat het ‘zaadbommetjes-plan’ is overgenomen door de gemeenteraad
Foto: Eva Govaerts

De populatie vlinders, insecten en bijen is de afgelopen decennia sterk afgenomen, een bedreiging voor natuur, dier en mens. Reden waarom de Tienerpartij wil dat de gemeente het aanleggen van tuintjes stimuleert. De Effentscholieren, veelal eerstejaars, trokken de stoute schoenen aan en presenteerden hun voorstel aan de gemeenteraad. En die bleek veel meegaander dan de tieners vooraf voor mogelijk hielden.

‘Minder Tegel, Meer Tuin’

Gelach in de raadszaal. De 13-jarige Jasmijn Rijpert vertelt namens de Tienerpartij dat ze ‘een goed én – dat zal u zeker aanspreken: – goedkoop voorstel’ heeft. De Effentscholiere spreekt in bij de gemeenteraad die een avond lang het thema duurzaamheid centraal staat. De strijdbare tiener pleit er voor dat nieuwe bewoners en verhuizers in Oosterhout als onderdeel van een welkomstgeschenk een pakket zaadjes en vruchtjes krijgen. ‘Want deze bewoners staan voor de beslissing: gaan we tegels leggen of een tuin aanmaken.’ Rijpert heeft met een beschouwing over de voedselketen die bedreigd wordt, de toehoorders al eerder overtuigd wat de juiste keuze is. En die staat bovendien in grote letters op de voor deze gelegenheid zelf ontworpen t-shirts van de Tienerpartij te lezen: ‘Minder Tegel, Meer Tuin’. Ook bij het gratis uitdelen van compost en bij de duurzaamheidsmarkten kunnen de zaadbommen verstrekt worden, zo horen we van Jasmijn wier beeltenis meer dan levensgroot op een groot scherm naast haar te zien is en wier woorden rechtstreeks via de tv worden uitgezonden. De eerstejaars Effent blijft er opvallend ‘cool’ onder en focust zich verder op haar toespraak en missie: het redden van de voedselketen.

Makkelijk benaderbaar

Het voorstel van de scholieren is een van de uitkomsten van de projectweek ‘We Care’ die de Mavo van Oosterhout voor het eerst organiseerde. In de workshop Tienerpartij – hoe kan het anders – vond met het niet genoeg een milieuprobleem bij de hoorns te pakken, ‘er moest ook wat aan gedaan kunnen worden, liefst in de eigen omgeving’, aldus Fenna Dudok (13). ‘Zo kwamen we al pratende met zijn allen tot het plan om naar de gemeenteraad toe te stappen’, vertelt Ghaia Meijers (14). Wel even wennen, zo’n officiële vergadering met de bazen van de stad bij elkaar op het gemeentehuis. Maar het valt de tieners gelukkig mee, de raadsleden worden zelfs ‘bijzonder aardig’ genoemd. Kaylyn Fauve Mol is ondanks haar 13 jaar na een aantal stadhuisbezoeken al wat meer door de wol geverfd: ‘De politici hier zijn makkelijk benaderbaar en meestal echt geïnteresseerd in wat je vindt, valt me op.’ Eef de Jong en Evi van Kaam zijn met hun 14 en 15 weer iets ouder en vooral blij dat de Oosterhoutse politiek het onderwerp milieu zo serieus neemt.

Zonnebloemen

De scholieren zijn niet met lege handen gekomen. De wethouder van Milieu Marcel Willemsen en alle raadsfracties krijgen door de 12-tal aanwezige Tienerpartijleden een tasje met zaadbommen aangeboden die later zullen uitgroeien tot zonnebloemen. Het ‘Minder Tegel, Meer Tuin’-voorstel sluit aan bij een mooi idee dat Gemeentebelangen zeer recent nog presenteerde: geef iedere bewoner die een tegel eruit haalt gratis bloemzaad. ‘Tof, jammer dat wij dat niet bedacht hebben’, denken Emma Zarb Cousin en Senna Et Talabi (beiden 13) op de publieke tribune hardop. Raadslid Anton van Opzeeland (PvdA) stelt voor de scholen erbij te betrekken: ‘Maak ook wat geld vrij om nieuwe scholieren te ontvangen met zaadbommetjes’. Sanne de Jong (14) is er direct enthousiast over ‘want zo kweek je behalve bloemen ook bewustwording’, kloinkt het wijs. Milieuwethouder Willemsen omarmt alle suggesties dankbaar: ‘Er is nog wel een budgetje om dit soort ideeën uit te bekostigen, laten we dat dus maar gaan doen!’ Buiten de raadszaal, in de roemruchte wandelgangen, worden daarna 12 vreugdesprongetjes gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen