Kans op zonnekracht 8 en smog door warm zomerweer

Foto: Pixabay License / jplenio

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarschuwt vandaag voor smog door ozon. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Warm zomerweer

Vanmiddag wordt het hoogzomer, zo voorspelt de website weerlonline.nl. Volop zon en geen wolken te zien. Het wordt tropisch warm met een temperatuur die kan uitkomen op 35 graden. Door de lage luchtvochtigheid voelt de hitte ‘droog en Zuid-Europees’ aan. Het weer krijgt van weeronline.nl vandaag een dikke 10. Het wordt ideaal strandweer, want er is geen zeewind. Ook voor de barbecue en het terras belooft het vandaag de ideale dag te worden.

Goed smeren!

Het is eind juni en dus staat de zon midden op de dag hoog aan de hemel. Daarnaast is de ozonlaag boven onze omgeving deze dagen relatief dun. Hierdoor wordt minder UV-licht onderweg naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon. Weeronline.nl voorspelt vandaag dan ook een zonnekracht 8. Met zonkracht wordt de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling van de zon aangegeven. Simpel gezegd geeft zonkracht dus aan hoe sterk de zon is. Het advies luidt dan ook: smeer je ten eerste elke 2 uur in en draag daarnaast iets op je hoofd, een zonnebril en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Smog door ozon

Het warme zomerweer heeft als nadeel dat in de namiddag en vroege avond de lucht zo ontreinigd is dat er kans ontstaat op smog door ozon. Dat kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts. Ook op zondag is er nog een kleine kans op smog, maar maandag moet het eigenlijk weer voorbij zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen