Tim Lamme jongste afstudeerder op prestigieus Johan Cruyff Institute

Tim en zijn vriendin Aafke
Tim en zijn vriendin Aafke
Foto: Tim Lamme

Als klein jongetje wist Tim Lamme al dat hij ‘iets’ met voetbal wilde gaan doen. Nu is de 20-jarige Oosterhouter wereldwijd de jongste student met het diploma van de Johan Cruyff Institute op zak!

Passie voor voetbal

Als klein jochie had Tim al een passie voor voetbal. Hij wilde profvoetballer worden, maar hij merkte al snel dat hij daar niet voldoende talent voor bezat. In de eerste klas van het Effent stage mocht lopen bij voetbalvereniging SCO. Als trainer. En daar viel het kwartje; hier wilde hij meer mee gaan doen. Hij wilde voetbaltrainer worden voor zijn beroep. Tim: “Toen ik een vervolgstudie moest kiezen, koos ik bewust niet voor een HBO-opleiding. Als je iets wilt bereiken in de voetbal en je komt niet uit het wereldje als oud-voetballer, dan zal je iets bijzonders moeten laten zien. En een HBO-studie zou betekenen dat ik vier jaar lang niet of nauwelijks op het veld zou staan.”

Studie aan het Johan Cruyff Institute

Tim kreeg vorig jaar een unieke kans om een studie Master of Coaching te gaan volgen aan het Johan Cruyff Institute in Amsterdam. Hier wordt de volgende generatie leiders in sportmanagement opgeleid. Een inspirerende en uitdagende studie, gericht op deskundigheid. “Ik zat als ‘broekie’ tussen mensen met een gemiddelde leeftijd van ruim boven de 40. Maar ondanks het leeftijdsverschil delen wij allemaal 1 passie. We willen namelijk verder groeien als coach. En dat gaat niet alleen over voetbal, want in mijn klas zat bijvoorbeeld ook een voormalig hockey-international en mijn mentor was Arjan Vos, de nieuwe hoofdtrainer van de Waterpolo Academie.” Op het Johan Cruyff Institute leerde Tim op een andere wijze coachen. Hij kon dat meteen in praktijk brengen als assistent-trainer bij FC Dordrecht onder de 19 jaar.

Moderne trainer

Sinds deze maand is hij hoofdtrainer bij VV Baronie in Breda. Hier kan hij voldoende kennis, kunde en ervaring opdoen om in de toekomst de volgende stap te zetten in zijn carrière: het behalen van zijn UEFA-B trainersdiploma. Daarna zou hij weer terug willen keren in de wereld van het betaalde voetbal. Maar dan als een moderne trainer/coach. “Ik coach niet op de wijze zoals bijvoorbeeld Dick Advocaat dat doet. Die zegt wat een speler moet doen en die doet dat dan gewoon. Dat vind ik ouderwets. Ik laat de speler liever goed nadenken voordat hij een beslissing neemt.”

Ultieme droom

Zijn drive om beter te worden in het spelletje heeft hem dus op 20-jarige leeftijd al ver gebracht. “Ik heb de constante drang een stapje sneller te willen zijn dan de concurrent en mijn ploeg nog beter te maken. Met het diploma Master of Coaching van het Johan Cruyff Institute op zak heb ik een flinke dosis extra bagage in mijn rugzak.” En hoewel hij nog een lange weg te gaan heeft is hij wel heel duidelijk over de spreekwoordelijke stip op de horizon: “Mijn ultieme droom is het om op de plaats van Ronald Koeman te staan, als coach van het Nederlands Herenelftal voetbal. En dan natuurlijk de wereldtitel winnen!” Wij hopen hard mee met Tim dat hij die droom waar mag gaan maken!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen