GroenLinks stelt kritische vragen over handelsmissie naar China

Foto: Pixabay License / moerschy

GroenLinks stelt enkele kritische vragen over de handelsreis waar Oosterhout aan meedoet richting de provincie Jiangsu in China.

Handelsmissie

De provincie Noord Brabant, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en Brabantse steden organiseren in de periode van 28 oktober tot 3 november een ondernemersreis naar de provincie Jiangsu in China. Namens de gemeente Oosterhout zullen burgemeester Buijs en wethouder Van der Helm (economische zaken) afreizen. Fractievoorzitter Willem-Jan van der Zanden vraagt in een brief namens GroenLinks aan het college om van deelname aan deze handelsmissie naar China af te zien.

Mensenrechten

Volgens GroenLinks Oosterhout is er in China sprake van een steeds verder verslechterende situatie op het gebied van mensenrechten. Zo is de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting strikt aan banden gelegd, zo stelt GroenLinks naar aanleiding van een rapport van Amnesty International. Als voorbeeld noemt de mensenrechtenorganisatie de Great Firewall, het meest verfijnde en omvangrijke censuur- en surveillancesysteem ter wereld dat het Chinese internet afschermt. Daarnaast zouden ook martelingen en executies na oneerlijke processen nog regelmatig voorkomen, zo stelt Amnesty International.

‘Heropvoedingskampen’

Ook zou China de massale minderheden zoals Tibetanen en islamitische Oeigoeren in het land onderdrukken. Willem-Jan van der Zanden: “Meer dan een miljoen mensen die behoren tot een minderheid (vooral Oeigoeren) zijn inmiddels opgesloten in kampen en worden daar onderworpen aan politieke indoctrinatie en hebben geen toegang tot juridische bijstand. Door de Chinese regering worden deze kampen als ‘heropvoedingskampen’ betiteld. Mensenrechtenorganisaties spreken echter van concentratiekampen.” Volgens GroenLinks zijn diverse rapporten van onder andere Amnesty International over de mensenrechten in China voor de gemeente Oosterhout voldoende reden moeten zijn om niet aan deze handelsmissie deel te nemen.

Doelstellingen

Mocht het college alsnog besluiten naar Jiangsu af te reizen, dan heeft GroenLinks nog wel de vraag weggelegd of de burgemeester en de wethouder de mensenrechten ter sprake willen brengen. Naast het aankaarten van de mensenrechten tijdens deze handelsmissie wil GroenLinks ook weten wat eerder handelsmissies richting China de gemeente hebben opgeleverd en welke doelstellingen er aan deze reis zijn gekoppeld. Daarnaast wijst de politieke partij nog op een rapport van de AIVD waarin wordt gewaarschuwd voor de dreiging op het gebied van economische spionage vanuit China.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen