Gratis vogelhuisjes in de strijd tegen eikenprocessierups

Buurtinitiatief nestkastjes voor biodiversiteit
Buurtinitiatief nestkastjes voor biodiversiteit
Foto: Gemeente Oosterhout

De gemeente gaat de strijd aan tegen de eikenprocessierups en geeft 250 gratis vogelkastjes en bijbehorend nestmateriaal weg.

Plaag eikenprocessierupsen

De gemeente gaat vogelkasten inzetten in de strijd tegen de eikenprocessierups. Een koolmees eet tientallen rupsen per dag en helpt zo mee de plaag te beperken. De gemeente geeft gehoor aan de oproep van de gemeenteraad om veel vogelkasten in te zetten. Op plekken waar de overlast vorig jaar het grootst was, komen meer huisjes te hangen. Naast de 500 nestjes in gemeentebomen, roept de gemeente haar inwoners op om ook vogelhuisjes in de tuin te hangen. Hiervoor deelt zij, samen met het MEK het regionale vogelrevalidatiecentrum en de scouting Erasmus 250 vogelhuisjes en nestmateriaal uit. Naast de inzet van vogelhuisjes, blijft de gemeente ook bomen behandelen met Xentari. Dit middel is niet schadelijk voor de vogels, maar wel nodig omdat alleen het ophangen van vogelhuisjes (voorlopig) niet voldoende is.

1 op de 4 bomen is een eik

Van de 32.000 bomen in Oosterhout zijn er 8.000 eiken. Dat is de boom waar de eikenprocessierups graag in woont. De bestrijding van deze beestjes en vooral het verwijderen van de nesten is lastig en tijdrovend. Voorkomen van de nesten en voortplanting heeft daarom prioriteit. Vogels en andere insecten helpen hierbij. Zij eten de (baby-)rupsen en voorkomen dat ze uitgroeien tot vlinders, die weer nieuwe nesten produceren. De vogelhuisjes die de gemeente gaat ophangen, zijn bestemd voor koolmezen. Daarnaast vraagt de gemeente aan haar inwoners om mee te doen aan deze mooie manier van het bestrijden van de eikenprocessierups. Ieder vogelhuisje extra in een tuin, levert weer in een straal van 30 meter rondom het nest een ‘stofzuiger’ op.

Gemeente geeft 250 vogelhuisjes weg

Naast de 500 vogelhuisjes die de gemeente in de gemeentelijke bomen gaat ophangen worden er ook 250 weggegeven, samen met Scouting Erasmus en het MEK. Iedereen die graag een gratis vogelhuisje in de tuin wil hangen kan een mail sturen naar [email protected] De eerste 250 inwoners die zich melden, ontvangen vanaf eind februari een vogelhuisje en nestmateriaal. Wethouder Clemens Piena: “Oosterhout zet zich in om de soortenrijkdom van planten en dieren in Oosterhout te verbeteren. Nestkasten en bloemenmix dragen hieraan bij. We zijn blij met het oproep van de raad. Mochten bewoners nog meer goede ideeën hebben om hiermee samen aan de slag te gaan dan kunnen ze zich bij ons melden!” Buurtideeën of -initiatieven kunnen inwoners indienen via de onderstaande website.

We krijgen meldingen van onze lezers dat het genoemde mailadres niet zou werken of dat de mailbox vol zou zijn. We hebben hier inmiddels navraag voor gedaan. Zodra we een update hebben lees je dat uiteraard hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen