Coronacrisis zorgt voor grootste Rode Kruis-hulpactie sinds Watersnoodramp

Foto: Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis voert tijdens deze coronacrisis de grootste hulpoperatie in Nederlands sinds de Watersnoodramp in 1953.

30 miljoen euro

Het Nederlandse Rode Kruis zet zich in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de meest kwetsbaren en zieken te helpen in Nederland en op de Caribische eilanden. Deze hulp gaat het Rode Kruis het komende jaar naar schatting ruim 30 miljoen euro kosten. “De afgelopen weken heeft Nederland een ongekende krachtsinspanning geleverd om het coronavirus de kop in te drukken,” zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Samen hebben we het schip drijvende gehouden en voorlopig zijn we daar nog niet mee klaar. We moeten zorgen dat we als samenleving goed door deze crisis komen. Dat ons zorgpersoneel overeind blijft en dat de meest kwetsbaren niet buiten de boot vallen. Nu niet, volgende week niet en ook over drie maanden niet.”

Hulpverlening

Vanaf het begin van de coronacrisis zet het Rode Kruis zich in voor ondersteuning van zorgpersoneel. Al meer dan 2.800 vrijwilligers werden ingezet om GGD’s, huisartsenposten, ziekenhuizen, zorghotels en ambulancediensten te ontlasten. Ook ondersteunt het Rode Kruis bij de opvang van daklozen. Naast steun aan zorginstellingen biedt het Rode Kruis hulp aan de meest kwetsbaren in Nederland. Zo deelt het Rode Kruis boodschappenkaarten uit aan kwetsbare groepen als arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en anderen die nog geen andere hulp krijgen, maar geen inkomsten hebben door het virus. Samen met boeren zorgt het Rode Kruis ook voor voedselboxen voor dezelfde doelgroep. Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn geopend waar mensen terechtkunnen voor een luisterend oor, advies of een verzoek om praktische hulp. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of het uitlaten van de hond, voor mensen die dat in deze tijd niet kunnen.

Verschillende scenario’s

Het Rode Kruis heeft op basis van scenario’s een schatting gemaakt van de kosten die gemaakt moeten worden voor het voortzetten en uitbreiden van de hulpverlening. Er zijn hulpmiddelen nodig zoals veldbedden, dekens, hygiënekits, voedselboxen en beschermings- en desinfectiemiddelen en spatschermen. Voorlichting en communicatie blijft ook van belang, bijvoorbeeld voor het in de lucht houden van de hulplijnen. Tenslotte moeten hulpverleners getraind worden en acties gecoördineerd. Deze hulp gaat het Rode Kruis het komende jaar naar schatting ruim 30 miljoen euro kosten. Wil jij een donatie doen? De noodhulporganisatie heeft voor steun aan deze hulpverlening giro 7244 open staan. Of klik op de link hieronder en doneer direct.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen