Huurdersvereniging in actie: “Afschaffen die verhuurdersheffing!”

Foto: Pixabay License / moerschy

Van Huurdersvereniging Oosterhout ontvingen wij een pamflet van huurdersverenigingen uit de regio over het afschaffen van de verhuurdersheffing.

“Afschaffen die verhuurdersheffing!”

De samenwerkende huurdersverenigingen, waaronder Huurdersvereniging Oosterhout (HVO): “De in 2014 ingevoerde verhuurdersheffing moest de hele woningmarkt beter laten functioneren. In de praktijk is deze heffing in strijd met het woningmarktbeleid omdat alleen de sociale woningbouw geraakt wordt. Dat is toch op zijn minst opmerkelijk omdat, het bevorderen van betaalbare woningen voor de lagere inkomensgroepen, de hoofddoelstelling is van woningcorporaties.” Woningcorporaties kregen tot 2008 vrijstelling van vennootschapsbelasting omdat ze zich alleen met sociale woningbouw bezig hielden. HVO: “Nu ruim 5 jaar later constateren wij dat de woningmarkt helemaal niet beter functioneert maar vooral het financieringstekort van de overheid oplost.”

Onverantwoord

De huurdersverenigingen vinden het onverantwoord dat deze miljarden euro’s niet ingezet kunnen worden om nieuwe betaalbare huizen te bouwen en de oplopende wachtlijsten terug te dringen om onder andere jongeren te kunnen huisvesten. Ook begrijpen zij niet waarom het geld niet wordt gebruikt om de kwaliteit van de bestaande huizen te verbeteren, energiebesparende maatregelen uit te voeren en maatwerk te leveren aan bewoners die door de coronacrisis in de problemen komen. Of om de huurprijzen in het algemeen te verlagen.

Woningtekort

Volgens de samenwerkende huurdersverenigingen is het onvoorstelbaar dat het kabinet nog steeds vasthoudt aan deze heffing. HVO: “Er was al een woningtekort en door corona worden steeds meer gezinnen afhankelijk van woningcorporaties. Dus schaf de verhuurdersheffing af want die wordt indirect op de huurders verhaald! Woningcorporaties moeten dat geld weer kunnen investeren in het onderhouden, verduurzamen, bouwen en betaalbaar maken van woningen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen