Denktank Buurtgestuurd Werken ziet geen toekomst meer voor zichzelf

Foto: Denktank Buurtgestuurd Werken

In een verklaring op haar website geeft de Denktank Buurtgestuurd Werken aan te weinig medewerking te krijgen en te gaan stoppen.

Denktank Buurtgestuurd Werken

De Denktank Buurtgestuurd Werken is in 2019 opgericht omdat de gemeenteraad een toekomstvisie 2030 heeft opgesteld. In deze visie wordt uitgesproken dat de gemeente de samenwerking met buurten en dorpen wil versterken en de inbreng van bewoners wil vergroten. Doel van de denktank is om te inspireren, te prikkelen en inzichten op te doen door het organiseren van discussies en het stimuleren van pilots. Nu, bijna een jaar later, stelt de denktank vast dat zij geen voortgang zien op het gebied van buurtgestuurd werken en hebben enkele leden van de Denktank teleurgesteld de groep verlaten.

Teleurstelling

Op hun website geeft de Denktank de volgende verklaring: “Voor dit moment constateren wij dat er kennelijk bij het gemeentebestuur, althans het college van B&W, een al te schrale voedingsbodem is voor ons gedachtengoed. Ook zien wij de ambtelijke organisatie zich vooralsnog niet ontwikkelen in de richting van buurtgestuurd werken. Samen met bewoners wijk- of dorpsplannen maken zit er nog niet in. Evenmin zien wij een ontwikkeling van inspraak naar burgerparticipatie. Laten wij hopen dat bij de komende raadsverkiezingen deze onderwerpen opnieuw aandacht krijgen.”

Opheffing Denktank

Denktank: “Op dit moment hebben andere zaken blijkbaar meer aandacht nodig. Het motto ‘Samen voor Oosterhout’ had ook vertaald kunnen worden naar meer burgerparticipatie. Dat is niet gebeurd en dat is voor nu een gemiste kans, want hoe makkelijk had het gemeentebestuur het toegenomen vertrouwen in de overheid kunnen verzilveren, ook bij actieve bewonersorganisaties! Voorgaande maakt dat wij als Denktank vinden dat wij moeten stoppen. Wij denken dat wij in deze setting geen rol van betekenis meer kunnen spelen.” Naast Frank Boermans (Buurt Preventie Oosterhout), Peter de Kock (Netwerk Oosterheide) en Peter Huijbregts (Platform en Buurtpreventie Dorst en brandveilig leven Oosterhout) zijn ook professionals Bert Kandel (Voormalig gemeentesecretaris Moerdijk) en Yvonne Balemans (Teamleider Wonen Thuisvester) lid van de Denktank Buurtgestuurd Werken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen