Provinciepenning en ereburgerschap Brabant voor Wim van de Donk

Foto: Marc Bolsius

Commissaris van de Donk ontving bij zijn afscheid afgelopen vrijdag de provinciepenning en werd benoemd tot ereburger.

Ereburger en proviciepenning

Prof. Dr. W.B.H.J van de Donk werd op 1 oktober 2009 beëdigd als commissaris, toen nog van de Koningin, als opvolger van Hanja Maij-Weggen. Na elf jaar het ambt van commissaris van de Koning vervuld te hebben, start hij op 1 oktober 2020 als rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University. Ina Adema, de huidige burgemeester van Lelystad, volgt hem op. Wim van de Donk ontving tijdens zijn afscheid als commissaris van de Koning uit handen van loco commissaris en gedeputeerde Christophe van der Maat de hoogste provinciale onderscheiding; de Provinciepenning. Hiermee is van de Donk tevens benoemd tot ereburger van Noord-Brabant.

Verbinder en inspirator

Van de Donk wordt geroemd om zijn prestaties als verbinder, inspirator, bestuurder en wetenschapper. Vol passie en ambitie heeft hij een tomeloze inzet getoond als boegbeeld en ambassadeur van de provincie Noord-Brabant. Dit deed hij zowel binnen de provincie als in binnen- en buitenland. Hij toonde zich een drijvende kracht in de samenwerking tussen overheid, ondernemers, onderwijs en inwoners. Kenmerkend daarbij is zijn oprechte interesse met wie en voor wie hij werkt.

Hoogste onderscheiding

De provinciepenning is de hoogste onderscheiding die de provincie Noord-Brabant kent. Toekenning houdt tevens het verlenen van het ereburgerschap van Brabant in. De penning en het ereburgerschap van Brabant worden toegekend aan mensen die zich voor de provincie en de Brabantse samenleving verdienstelijk hebben gemaakt. De penning is gemaakt naar een ontwerp van de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen. Op het midden van de penning staat een jongen, geflankeerd door 4 luiken. De middenstukken hiervan stellen ambachten voor, de zijkanten activiteiten uit het Brabantse leven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden