Gemeente Oosterhout tekent taalconvenant aanpak Laaggeletterdheid

Foto: Pixabay License / Free-Photos

Gemeente Oosterhout en diverse maatschappelijke organisaties hebben samen de taalconvenant aanpak Laaggeletterdheid getekend.

Laaggeletterdheid

In Nederland kunnen 2.5 miljoen mensen niet goed genoeg lezen en schrijven (en/of rekenen) om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Dat noemen we laaggeletterdheid. De grootste groep (65%) heeft Nederlands als moedertaal. 1 op de 6 mensen in Nederland is laaggeletterd. In Oosterhout komt dat neer op 5.600 inwoners. Mensen die laaggeletterd zijn vinden minder snel een baan, en bij een baan lopen ze meer risico op baanverlies. Doordat het moeilijker is om rekeningen te begrijpen, toeslagen en dat soort zaken aan te vragen hebben zij ook meer kans op financiële problemen. Het niet goed kunnen lezen van etiketten op producten en bijsluiters van medicijnen levert vaak een ongezonde levensstijl op. Daarnaast lopen kinderen van laaggeletterde ouders meer risico om zelf laaggeletterd te worden omdat zij niet geholpen kunnen worden met hun huiswerk.

Meerdere oorzaken

Laaggeletterdheid bestaat onder alle leeftijden en taalachterstand kan ontstaan door verschillende redenen. Bijvoorbeeld door gebrekkig of onderbroken onderwijs, vroegtijdig schoolverlaten, gehoorproblemen, geen leesmotivatie hebben of een andere moedertaal spreken. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld door een ziekte of ongeval opnieuw moeten leren lezen en schrijven. Gemeente Oosterhout wil graag haar inwoners helpen die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen. Hiervoor werkt de gemeente Oosterhout samen met Theek5, Stichting Lezen en Schrijven, Surplus, Curio, Cubiss, GGD West-Brabant, Vereniging Vrouwen voor Elkaar, MidZuid, Thuisvester, Delta Onderwijs, Stichting Kinderopvang Oosterhout, Theater de Bussel, H19, Moove, Amphia, Zorro, Huisartsenpost Oosterhout, Zo Healthy, Animo en MEE. Alle partijen hebben hiervoor een taalconvenant ondertekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen