GGD West-Brabant klaar voor 3000 prikken per dag op vaccinatielocatie Breepark

Foto: GGD West-Brabant

Sinds maandagmorgen is de GGD West-Brabant in evenementenhal Breepark in Breda gestart met grootschalig vaccineren. Vanaf april moeten hier duizenden prikken per dag worden gezet, mits er voldoende vaccins beschikbaar zijn.

XL-priklocatie

GGD West-Brabant begint op deze XL-locatie nog op kleinere schaal. De eerste tijd worden hier alleen de zorgmedewerkers gevaccineerd die nog aan de beurt zijn. Zij krijgen het AstraZeneca vaccin. De verwachting is dat er vanaf april ook andere doelgroepen op deze locatie zullen worden geprikt, wellicht ook andere vaccins. Met deze XL-locatie bedient GGD West-Brabant ook inwoners uit Oosterhout. Bovendien ontlast het de locatie bij Amphia Langendijk in Breda.

3000 prikken per dag

Zodra er voldoende vaccins geleverd worden, kan de GGD in Breepark opschalen naar 3000 prikken per dag. Hiermee wordt binnen de openingstijden van 8.00 tot 20.00 uur de maximale capaciteit benut. Maar als het nodig is, kan er op deze locatie ook 24 uur per dag worden geprikt. In Breepark heeft de GGD het vaccinatieproces zo optimaal mogelijk ingericht. Hierdoor kunnen ze het prikken versnellen met een factor 3: van 20 naar 60 per prikker per uur. Dit komt omdat deze locatie zich hiervoor uitstekend leent. Belangrijke verbeteringen binnen het proces zijn het scheiden van de administratie van het daadwerkelijk prikken en het flink opschalen van de administratiecapaciteit.

Constant blijven prikken

Projectleider Arthur Rijkers: “In het huidige proces zitten de prikker en administrator aan elkaar gekoppeld. Pas zodra alle administratieve handelingen klaar zijn, kan de prikker de vaccinatie toedienen. In de nieuwe situatie gebeurt dit los van elkaar en kunnen de prikkers constant blijven prikken. Door ook nog eens de administratiecapaciteit aan de voorkant van het proces te verhogen, worden de prikkers veel efficiënter ingezet en kan hierdoor de priksnelheid fors worden verhoogd.” De nieuwe procesinrichting is tot stand gekomen in samenwerking met experts uit het logistieke vakgebied en docenten en studenten van Tilburg University en TU Eindhoven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen