Burgemeester: “Meer voor elkaar!”

Burgemeester Mark Buijs
Burgemeester Mark Buijs
Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven om alle Oosterhouters een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, Meer voor elkaar!

“Meer voor elkaar!” Dat is wat de Oosterhoutse ondernemer Ron Offenbach van de Ron Offenbach Group moet hebben gedacht toen hij zich een aantal maanden geleden midden in de coronacrisis bij Robin van de Helm meldde. Vastberaden om in deze voor velen inwoners moeilijke tijd iets te kunnen betekenen. Wat het zou moeten zijn was nog niet helemaal duidelijk. Maar na een bakske koffie en een goed gesprek, natuurlijk allemaal op gepaste afstand, werd het alsmaar duidelijker voor wie en wat er in deze tijd moest gebeuren.

De jongeren waren degenen die in hun ogen op dat moment wel een boost konden gebruiken. Niet naar school kunnen, alles digitaal. In een huis waar iedereen op dat moment zijn dingetje moet doen. Voor sommigen is dat nog wat lastiger dan anderen, omdat er gewoonweg minder ruimte is. Daarnaast is het voor hen ook de sociale armoede die parten speelt. Gelukkig mochten sommige jongeren deze week weer gedeeltelijk naar school. We zagen in de krant en op het nieuws wat dat voor hen betekende. Kun je nagaan wat dat doet met degenen die nog niet kunnen, zoals studenten.

Het idee om juist voor deze jongeren een plek te creëren, is niets anders dan een geweldig idee. Deze plek moet de jongeren helpen om even te ontsnappen uit een vol en druk huis. Daarnaast moet het een inspirerende plek zijn om te studeren met elkaar, zonder besmettingsgevaar. Maar het moest ook een plek zijn, die zelf al de wauw-factor heeft en daarnaast ook nog de sfeer heeft die jongeren van nu ook erg aantrekt. Als deze wensen kwamen samen op het prachtige terrein van Galvanitas, waar vroeger schoolmeubilair werd gemaakt. Bpd en Schonck en Schul gaven aan dat ze graag medewerking wilden verlenen.

We hadden het idee, we hebben een plek. Maar hoe gaan we het inrichten en waarmee? Er was tenslotte niet veel budget. Toen gebeurde er iets wat zo mooi is en tegelijkertijd iets echt Oosterhouts. Met een klein rondje bellen en uitvragen van wethouder Robin van der Helm, schoten vele Oosterhoutse ondernemers groot en klein belangeloos te hulp om voor hun eigen jeugd iets bijzonders te maken. Mart van der Helm -vader van- is gepensioneerd en heeft letterlijk twee maanden non stop daar het vuur uit zijn schenen gelopen en geklust. Hij deed ‘smorgens het licht aan en ‘s avonds weer uit. Heeft hij het voor onze eigen ondernemers mogelijk gemaakt hun bijdrage aan dit prachtige project te leveren.

Vaker heb ik het motto ‘meer voor elkaar’ gebruikt, maar nooit is hij meer van toepassing geweest dan in deze samenwerking. Graag wil ik wil ik mijn dank uitspreken aan al die geweldige ondernemers en in het bijzonder aan Mart van der Helm voor hun tomeloze en belangrijke inzet voor dit project. En jongeren uit Oosterhout, deze plek is er speciaal voor jullie. Vergeet jezelf niet in te schrijven voor deze uitdagende studie plek.

Ps. Deze week een goed gesprek gehad met de Oosterhoutse horeca ondernemers naar aanleiding van hun protest. We hebben geprobeerd de maximale ruimte op te zoeken binnen de regels. Maar ik hoop vooral dat hun protest geleid heeft tot het bieden van het hoognodige perspectief financieel of ander sinds vanuit Den Haag.

Oosterhout, meer voor elkaar
Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen