Veel minder Oosterhoutse auto’s opzettelijk beschadigd in 2020

Foto: Pixabay License / picman2

In Oosterhout daalde het aantal autovernielingen die werden geregistreerd bij de politie in 2020 drastisch ten opzichte van 2019.

Daling aantal autovernielingen

In 2020 werden in ons hele land 32.515 autovernielingen geregistreerd bij de politie. Dit zijn er 1.855 minder ten opzichte van het jaar ervoor: een daling van 5,4 procent. In onze provincie werden 4.950 autovernielingen geregistreerd bij de politie: 3,5 vernielingen per 1.000 auto’s. Het aantal vernielingen daalde in 60 procent van de gemeenten ten opzichte van 2019. De grootste daling was te zien in Etten-Leur. Dit en meer concludeert Independer op basis van politiecijfers over het aantal geregistreerde autovernielingen.

Flinke daling in Oosterhout

In 2020 was het aantal opzettelijke autovernielingen in 39 van de 62 Brabantse gemeenten gedaald, zo ook in onze gemeente. In Oosterhout daalde het aantal van 4,6 naar 3,2 beschadigingen per 1.000 auto’s in een jaar tijd. Het exacte aantal gemelde gevallen van autovandalisme daalde daarmee van 140 in 2019 naar precies 100 meldingen in 2020.

Alleen allriskdekking biedt uitkomst

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen