Volvo-bestuurders meest betrokken bij parkeerschades

Foto: Univé

Bestuurders van een Volvo lijken de meeste moeite te hebben met parkeren. Zij claimden de afgelopen twee jaar het vaakst parkeerschade.

Parkeerschade

Een onvoorziene lantaarnpaal of iets te voortvarend geweest bij het fileparkeren? Gemiddeld ontving verzekeraar Univé in 2020 meer dan dertig meldingen van parkeerschades per dag. De parkeerpogingen van Volvo-rijders leverden het vaakst nazorg op. 2,4 procent van de Volvo-rijders die een autoverzekering hebben bij de coöperatie maakte de afgelopen twee jaar schade bij het parkeren; het hoogste schadepercentage in vergelijking met andere grote automerken.  Het Zweedse automerk wordt op de voet gevolgd door Mazda, met Hyundai op nummer 3 en Mercedes-Benz op nummer 4 in het overzicht. De top-5 wordt afgesloten door Het Duitse automerk Opel. Ongeveer 2,1% van de Opel-rijders heeft een parkeerschadeclaim ingediend in het voorgaande jaar.

Ongelukskleuren

Een vergelijk tussen autokleur en parkeerschade leidde tot de conclusie dat bestuurders van roze auto’s – met een claimpercentage van 2,3 procent – de meest ongepolijste parkeerstijl lijken te hanteren. Terwijl ook lak in de ‘ongelukskleuren’ beige en grijs niet eenvoudig vrij blijft van krassen en deuken. Het veiligst parkeer je volgens dit onderzoek in een crèmekleurige auto.

Parkeertips

Om je te helpen parkeerschade te voorkomen, hebben we de vijf belangrijkste tips op een rijtje gezet. Houd hier rekening mee en je dagje uit begint op een ontspannen manier.

  1. Parkeer achteruit in het vak. Dan rij je na een dag vol nieuwe indrukken een stuk makkelijker weg.
  2. Parkeer niet op een hoek. Een hoek lijkt veilig, omdat je maar aan één kant naast een andere auto staat. Toch ligt schade op de loer als een ander de bocht net te krap neemt.
  3. Houd je aandacht erbij. Klinkt logisch, maar let er maar eens op. De autoradio stoort je in je concentratie. En dat ene berichtje dat je nog net even wilt lezen op je telefoon kan het verschil maken tussen een leuke dag uit of het invullen van schadeformulieren.
  4. Klap je spiegels in. Zo voorkom je onnodig uitstekende delen. Vooral handig als er iemand naast je komt staan.
  5. Let op de omgeving. Neem niet zomaar de eerste vrije plek. Vaak heb je een betere keuze als je nog even verder kijkt. Een auto die heel slordig in een vak staat, zegt vaak iets over de bestuurder. Wil je daar wel naast staan? En op jouw beurt moet je er natuurlijk voor zorgen dat een andere ook nog makkelijk kan in- en uitstappen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen