Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks) stelt vragen over aanbesteding inburgeringstrajecten

Willem-Jan van der Zanden
Willem-Jan van der Zanden
Foto: GroenLinks Oosterhout

Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks) heeft artikel 39 vragen gesteld aan het college over de aanbesteding inburgeringstrajecten.

Onvoldoende geld

Willem-Jan van der Zanden: “Op 5 oktober 2021 verscheen op de website van Binnenlands Bestuur het volgende artikel: Aanbesteding Wet Inburgering loopt uit op fiasco. In dit artikel wordt beschreven dat op dit moment nog geen enkele gemeente een contract heeft kunnen sluiten met een aanbieder die vanaf januari 2022 aan inburgeraars de onderwijsroute aan kan bieden. De reden is dat gemeenten hiervoor onvoldoende geld krijgen van de landelijke overheid. In het artikel in Binnenlands Bestuur wordt aangegeven dat de problemen vooral spelen bij de onderwijsroute die inburgeraars uiteindelijk een erkend diploma geeft op mbo, hbo en wo niveau.”

Schriftelijke vragen

In de raadsnota “Veranderopgave inburgering” die vastgesteld is in de vergadering van 20 juli is voor de onderwijsroute het bedrag van € 10.000 opgenomen dat de gemeente hiervoor krijgt van de landelijke overheid. Daarom stelt Willem-Jan van der Zanden namens de fractie van GroenLinks de volgende vragen aan het college van B&W:

  • “Bevindt ook de gemeente Oosterhout zich in de situatie dat er hier nog geen contract gesloten is met een aanbieder die vanaf januari 2022 aan inburgeraars de onderwijsroute aan kan bieden?
  • Als het antwoord op deze vraag ja is:
    • Hebben partijen (en zo ja welke) zich ingeschreven op de aanbesteding voor de onderwijsroute bij inburgering?
    • Als partijen zich wel hebben ingeschreven, is dit dan tegen een hogere prijs dan het bedrag van € 10.000 per inburgeraar?

Bij het raadsvoorstel zit een beknopte planning. In de periode van 1 april tot 1 augustus 2021 is er sprake van de fase realisatie. In deze fase moet de aanbesteding geregeld zijn. In de volgende fase (implementatie, vanaf 1 augustus) moeten alle praktische zaken geregeld gaan worden.

  • Welke zaken uit de planning zijn op dit moment nog niet gerealiseerd voor wat betreft de onderwijsroute bij inburgering?
  • Is de hierdoor ontstane vertraging nog in te halen zodat er per januari 2022 een volwaardig aanbod qua onderwijsroute aan inburgeraars beschikbaar gesteld kan worden?
  • In het raadsvoorstel staat dat de mogelijkheden onderzocht worden om een opstartklas te gaan verkennen, rekening houdend met de financiële kaders. Wat betekenen de krappe financiële kaders voor het starten met deze opstartklas?

In het artikel in Binnenlands Bestuur staat dat er op maandag 4 oktober een overleg is geweest op het ministerie met alle betrokken partijen over de onderwijsroute en de problemen hierbij.

  • Welke acties heeft de gemeente Oosterhout/hebben de met de gemeente Oosterhout samenwerkende gemeenten de afgelopen tijd ondernomen naar aanleiding van de onvoldoende financiële middelen op het gebied van de onderwijsroute bij inburgering?
  • Hoe gaat de gemeente Oosterhout ervoor zorgen dat er toch een onderwijsaanbod voor inburgeraars komt als de problemen met betrekking tot de financiële vergoeding hiervoor vanuit de landelijke overheid niet worden opgelost?” 

Het College van B&W zal schriftelijk op deze vragen reageren of mondeling in de eerstvolgende raadsvergadering.

___

Volg Oosterhout Nieuws ook op Instagram, Facebook en Twitter
Jouw advertentie op Oosterhout Nieuws?

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen