Lezing over de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen bij Theek 5

Willem van Duivenvoorde bij het Frencken gemaakt door Niel Steenbergen
Willem van Duivenvoorde bij het Frencken gemaakt door Niel Steenbergen
Foto: Publiek domein

Jan Schippers, voorzitter van de stichting Niel Steenbergen geeft zondag 21 november een lezing over zijn leven en werk bij Theek 5.

Niel Steenbergen

Niel Steenbergen wordt op 18 april 1911 geboren in het Brabantse Steenbergen. Hij volgt de opleiding aan de Tilburgse Academie voor Beeldende en Technische Vakken (Leergangen) waar hij later in zijn leven zelf docent zal worden. Na de opleiding in Tilburg gaat hij naar het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten en Architectuur in Antwerpen en later krijgt hij aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam les van beeldhouwer Jan Bronner.

Prix de Rome

Een jaar later wint de kunstenaar de Prix de Rome in goud, de prestigieuze prijs voor beeldende kunstenaars. Kort na de oorlog richt Steenbergen samen met twee andere kunstenaars de Vrije School voor Beeldende Kunsten op, de latere kunstacademie Sint-Joost. In de naoorlogse jaren maakt Steenbergen oorlogsgedenktekens in vele plaatsen. In de jaren die volgen krijgt Steenbergen verschillende opdrachten voor pontificalia van bisschoppen, zoals borstkruizen en bisschopsstaven. De kunstenaar blijft actief en snijdt in zijn leven zo’n 150 penningen, maakt tientallen beeldhouwwerken in steen en brons, altaren, reliëfs en andere kunstvoorwerpen. Hij maakte onder andere ook de beelden op de gevel van het stadhuis en het beeld van Willem van Duivenvoorde bij het Frencken College, waarvan de foto bij dit artikel is geplaatst. Op 8 maart 1997 overlijdt Niel Steenbergen in zijn woonplaats Oosterhout. Hij is dan bijna 86 jaar.

Lezing op Zondag

Zondag 21 november houdt Jan Schippers, voorzitter van de Stichting Niel Steenbergen, een lezing over deze veelzijdige Oosterhoutse kunstenaar. Hij vertelt over een aantal reliëfs, afkomstig uit het oude Pasteurziekenhuis, die recentelijk zijn teruggekeerd in Oosterhout en over redelijk onbekend werk van Steenbergen. De lezing wordt gehouden bij Theek 5 Oosterhout op zondag 21 november om 14.00 uur. Een kaartje kost 2,50 per persoon inclusief consumptie en kan via de onderstaande link direct worden besteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen