Leerlingen OBS de Duizendpoot planten bomen tijdens boomfeestdag

Foto: Boomfeestdag

Vanmiddag wordt Boomfeestdag vanaf 13.00 uur gevierd met het planten van nieuwe bomen tussen de Statendamweg en de Domeinweg.

Boomfeestdag

Tussen de Statendamweg en de Domeinweg ligt een grasveld waarop populieren zijn gekapt naar aanleiding van meerdere meldingen van overlast van pluis. Er is daarom samen met de milieuvereniging gekeken naar een nieuw ontwerp voor de inrichting van het terrein. In het kader van de Nationale Boomfeestdag worden de nieuwe ‘te planten bomen’ door leerlingen van OBS de Duizendpoot vandaag in de grond geplaatst. Traditioneel wordt de Boomfeestdag gehouden in maart, maar het evenement werd het uitgesteld in verband met de coronapandemie. Sinds de eerste Boomfeestdag in 1957 zijn er ruim 10 miljoen bomen geplant op deze dag.

Hoe ziet het nieuwe ontwerp eruit?

Samen met de milieuvereniging heeft de gemeente Oosterhout een ontwerp gemaakt voor een nieuwe inrichting van het terrein. Dit ontwerp is naar een deel van de wijk gecommuniceerd. Het ontwerp is alleen naar dit specifieke deel van de wijk gecommuniceerd, omdat deze inwoners uitkijken op het terrein. Hierop zijn enkele opmerkingen binnengekomen die zijn verwerkt tot een definitief ontwerp. De volgende uitgangspunten zijn aangehouden voor het nieuwe ontwerp:

  • Natuurlijker en biodiverser maken van het groene gedeelte
  • Behouden van de zichtlijn naar de Oranjepolder
  • Behouden van het hondenlosloopgebied

Bloemrijk grasland en bosrijke structuur

Het noordelijk deel van het gebied is daarom ingericht als bloemrijk grasland met een enkele groep bomen. Het zuidelijke gedeelte bevat een bosrijke structuur, met dichte onderbeplanting en een hogere dichtheid aan bomen. Aangezien insecten vandaag de dag lastig kunnen overleven, is er ook gekozen om een insectenhotel te plaatsen. Het insectenhotel is gebouwd vanuit het hout van de gekapte populieren. Ook zijn enkele bomen getopt, waarbij een deel van de stam is blijven staan. Daarnaast zijn vijf bomen getopt en omgeduwd, waardoor de kluit los is gekomen. Dit dode hout en de openstaande kluiten zijn aantrekkelijk voor insecten. Het volledige ontwerp van het gebied is als bijlage toegevoegd aan deze brief.

Wanneer start de uitvoering?

De uitvoering is al van start gegaan. De grondbewerkingen hebben plaatsgevonden en het gebied is ook al ingezaaid met een kruidenrijk mengsel. Het aanplanten van bomen en struiken zal vandaag, tijdens Boomfeestdag, gebeuren met leerlingen van OBS de Duizendpoot. De wethouder trapt de middag om 13.00 af met een kort woordje richting de leerlingen. Daarna gaan de kinderen onder begeleiding van de aannemer, de gemeente, ouders en de school de bomen planten. Na afloopt controleert de aannemer de aanplanting en wordt het boomfeestdagbordje geplaatst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen