Drukte bij Belgische vuurwerkwinkels in grensstreek

Foto: CC0 Creative Commons / Nidan

Vuurwerkliefhebbers gaan massaal de grens over naar België om vooral siervuurwerk in te slaan ondanks het vuurwerkverbod.

Vuurwerkwinkels in België

Afgelopen vrijdagmiddag was het een drukte van belang in het grensplaatsje Baarle-Hertog dat innig verbonden is met Baarle-Nassau. In twee vuurwerkwinkels die schuin tegenover elkaar liggen is het een komen en gaan van Nederlanders die ondanks het tijdens de jaarwisseling geldende vuurwerkverbod flink inslaan. Bij Zena Vuurwerk helpt bedrijfsleider Gijs ten Velde de ene na de andere klant. Hij schat in dat 95 procent van zijn klandizie uit Nederland afkomstig is. “Het is gewoon druk, ondanks dat het een doordeweekse dag is. In het weekend is het nog veel drukker. Er komen beduidend meer mensen dan normaal.”

Gebruik je gezond verstand

Een woordvoerder van de politie in Oost-Brabant doet een beroep op het gezond verstand van mensen om geen vuurwerk af te steken of in te slaan, ook vanwege de veiligheidsrisico’s. “Bovendien is er een vuurwerkverbod. Het mag niet”, zegt hij. “Dat de vuurwerkregels in België wat ruimer zijn dan die in Nederland is bekend. Maar daar kunnen wij niks aan veranderen.”

Vuurwerkverbod

Deze jaarwisseling geldt er voor consumenten een verbod op het afsteken, bezitten en vervoeren van oudejaarsvuurwerk in het hele land. Deze maatregel heeft het kabinet op 19 november 2021 aangekondigd. Wie betrapt wordt op het bezit of afsteken van vuurwerk riskeert flinke straffen. Het laten ontploffen van zwaar illegaal vuurwerk kost je per bom 400 euro. De straf voor het bezit van zwaar illegaal vuurwerk kan oplopen tot een eis van 15 maanden cel onvoorwaardelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen