Blog Burgemeester: “een beetje zotheid op zijn tijd”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, een beetje zotheid op zijn tijd

Zaterdagmorgen om elluf over elluf op de ellufde van de twaalfde was het dan eindelijk zo ver. Na een eerdere uitstelronde konden we dan het “Convenant der Zotheid” tekenen. Het convenant moet ervoor zorgen dat we -de ondertekenaars, allen vertegenwoordigers van groeperingen die verbonden zijn aan het Kaaiendonks carnaval- ons in gaan zetten voor het verleden, heden en de toekomst van carnaval. Wij vinden het belangrijk om carnaval als cultureel erfgoed te behouden. Voor degenen die denken “waar heeft die burgemeester het over?” zal ik eerst de aanleiding schetsen.

Karin Mertens heeft enige tijd geleden “Ut Kabinet der Zotheid” opgericht. Ze heeft in haar garage een grote, bijzondere verzameling aan carnavalsattributen. Een deel daarvan heeft ze begin dit jaar tijdens carnaval ook in een etalage aan de Leijsenhoek tentoongesteld. Vanuit deze verzameling begon er van alles te broeden bij deze enthousiaste dame. Ze heeft een stichting opgericht en ze heeft verbinding in Oosterhout gezocht om vooral sámen te werken aan het gedachtengoed van carnaval.

En zo zaten we dus in De Bussel, waar men samen met een aantal vrijwilligers alles op alles had gezet om deze belangrijke bijeenkomst tot in de puntjes te regelen. De bijeenkomst werd ingeleid en gepresenteerd door René van Bijnen, die -iedere keer weer in een andere rol- ook onlosmakelijk verbonden is met ons Oosterhoutse carnaval. Een gangmaker eerste klas, die er altijd weer iets hilarisch van weet te maken. Zet hem naast de door ons allen geprezen Prins Mienus, een aantal andere Kaaiendonkse steunpilaren en de geweldige muziek van de Pierewaaiers en je krijgt een uur dat smaakt naar meer. Het carnavalsgevoel dat gelukkig ook in mijn bloed zit, werd in ieder geval behoorlijk aangewakkerd. Laten we stiekem blijven hopen dat we het dit jaar ook weer lekker kunnen laten stromen.

Ut Kabinet der Zotheid kreeg zijn eigen regentes in de persoon van Karen Mertens. Deze functie past haar als een (carnavals)jas. De verzameling van het kabinet gaat een andere plek in onze stad krijgen. Ze gaf aan dat het kabinet voor alles en iedereen toegankelijk is, want dat is het mooie uitgangspunt van carnaval in het algemeen en dat van Kaaiendonk in het bijzonder. Ik ben ervan overtuigd dat zij haar rol als regentes met verve zal bekleden. Bij haar installatie kreeg Karin voor het Kabinet een spiegel aangeboden waar eenieder die erin kijkt zichzelf kan aanschouwen. En omdat dat je met carnaval mag zijn wie je wilt zijn, want dat is het mooie van carnaval, zie je jezelf in deze spiegel als iemand anders.

Met z’n allen feliciteren we Karin met haar nieuwe rol en wensen haar veel succes met haar kabinet. Dat er maar veel zotheid in Oosterhout mag zijn, want dat kunnen we altijd -en nu helemaal- gebruiken. Daar waar ik u, en zeker ook mezelf meestal, aan zou willen raden vooral onszelf te blijven, is het misschien ook weleens goed om in de schoenen van een ander te gaan staan. Dat zal zeker het begrip voor elkaar laten toenemen. Door net als Paul (Mienus), Karin (Regentes) en René (iedere gedaante) zo af en toe in een andere rol te kruipen kunnen we anderen veel leut bezorgen en daardoor misschien ook wel net even anders en positief naar elkaar kijken. Leve het Kabinet der Zotheid!

Oosterhout, meer voor elkaar
Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

PS Alle fans van Max van harte gefeliciteerd met de uitslag van die spectaculaire sportieve thriller in Abu Dhabi!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen