Blog Burgemeester: “geloof in 2022”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, geloof in 2022

Vrijdagmorgen ben ik na wat gelezen en gewerkt te hebben begonnen aan het kerstdiner. Niet dat ik thuis altijd of heel vaak kook, maar de jongens wilden persé Hongaarse pörkölt op kerstavond. Een soort Hongaarse goulash op houtvuur bereid. Ze zouden hun vriendinnen meebrengen en ook zij moesten dit familiegerecht een keer geprobeerd hebben. Dus heb ik een oude spijkerbroek en jas aangetrokken omdat je in de rook staat en een muts en een paar gevoerde laarzen tegen de kou.

Christel was aan het snijden gegaan en ik had al een klein vuurtje aangemaakt met mooi klein gekloofde houtjes, zodat je het vuur beter kan beheersen. In het begin ben je even wat drukker bezig met aanbraden van het vlees, de uien en de knoflook om dan later één voor één de groentes toe te voegen. Dan krijg je na zo’n drie kwartier wat meer rust en kan het vuur wat lager. Maar je moet er wel continu bij blijven. Anders gaat het vuur uit of brandt het te hard. Dan ben je nog drie uur bezig met wat roeren en houtjes toevoegen. En dat vind ik dan zo fijn aan koken: even afstand nemen en bedenken wat de week en in dit geval het jaar ons heeft gebracht.

Zeker, ondanks het virus is er ook weer veel moois door inwoners tot stand gekomen. Ik bedank eenieder daarvoor, want het is soms ook hard nodig. We hebben een mooi en geweldig land om in leven, maar op sommige plekken schuurt het echt en zeker in een tijd als deze komt dit naar boven. Er is voor ons allen dus ook volgend jaar nog voldoende te leren en te doen om hieraan te werken. Het zou enorm helpen als dat virus ons wat milder gestemd zou zijn, maar daar kunnen we misschien nog niet van uit gaan. Ik zou u zo graag nog wat meer perspectief willen bieden en dan vooral ook de jongeren onder ons, die net de wereld en zichzelf aan het verkennen zijn. Ik merk dit ook wel een beetje aan mijn eigen zoons. Dit valt natuurlijk niet mee met een samenleving die zo op slot zit. Ik hoop zo dat dit volgend jaar anders wordt.

Toen moest ik ineens denken aan een gesprek dat ik pasgeleden had met onze priorin Maria Magdalena van het jubilerende Sint-Catharinadal. Ik zei toen tegen haar dat het thema ‘hoop’ van de Biënnale van dit jaar zo goed gekozen was. En toen zei ze tegen mij: ”Het thema van de volgende keer past misschien nog beter. Dat is het thema geloof.” Deze wijze woorden vielen niet meteen op hun plek, maar waren voor mij zeker het overdenken waard. Hoelang kun je blijven hopen dat het beter wordt? Waarom daar niet gewoon in geloven? Dan kun je ook een beetje berusten in het feit dat het uiteindelijk goed komt. Dit is wat mijn eigen moeder ook altijd zegt als ik eens ergens mee zit – en zij heeft heel veel meegemaakt – “Het komt goed jongen, geloof het maar.” Ik dacht ook aan de woorden van Jochem van Velthoven, de nieuwe pastoor van de Catharinaparochie, die zei: “Denk niet aan het gemis van gister en de vrees van morgen maar leef vandaag.”

Ik weet dat het voor sommigen moeilijk is omdat de situatie voor hen soms misschien wel een beetje uitzichtloos lijkt, maar probeer de woorden van deze twee Oosterhoutse filosofen en een amateur-filosoof (mijn moeder) maar eens voor jezelf te vertalen. Het heeft mij in ieder geval meer ruimte en energie gegeven om op een positieve manier naar het nieuwe jaar te kijken. Ik wens u namens Christel en mij allen een gelukkig en gezond 2022, gewoon omdat ik hierin durf te geloven.

De komende weken neem ook ik even een pauze en verschijnt deze column dus niet. Half januari ben ik weer bij u terug.
Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen