Blog Burgemeester: “de eerste vluchtelingen uit Kiev”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters,

Om u een beeld te geven over hoe het drama in de Oekraïne doorwerkt tot in Oosterhout begin ik op de parkeerplaats bij de McDonald’s in Oosterhout. Op deze parkeerplaats werden twee vrouwen, een jongvolwassen meisje en twee kleine kinderen afgezet door een vrachtwagen of een personenauto. Het was al avond en ze hebben daar waarschijnlijk een tijdje met hun koffers in de kou op de parkeerplaats gestaan. Tot een Oosterhouter, wiens naam ik niet ken, hen opmerkt en waarschijnlijk met hen in gesprek gaat. Hij komt tot de conclusie dat deze mensen dakloos zijn en zet hen bij hotel ‘t Zonneke af. Het is al heel laat en de man boekt een kamer voor deze mensen, betaalt die en vertrekt. (Deze weldoener zou ik graag willen ontmoeten!).

In ‘t Zonneke komen ze er na het vertrek van de man achter dat het hier misschien wel gaat om de eerste vluchtelingen uit Oekraïne, die Oosterhout hebben bereikt. De mensen van ’t Zonneke ontfermen zich zeer gastvrij over deze mensen. In gebrekkig Engels en met gebruik van de Google Translate-app krijgt men contact met elkaar. Daar horen ze ook de eerste hartverscheurende verhalen. Het blijkt om twee bevriende vrouwen uit Kiev te gaan, die samen met drie kinderen het oorlogsgeweld daar zijn ontvlucht. De alleenstaande vrouw zonder kinderen was al eerder gevlucht (een aantal jaren geleden uit de Donbas-regio) en nu dus weer. Haar vriendin uit Kiev met haar drie kinderen was ook de levensgevaarlijke situatie in Kiev ontvlucht. Haar man bleef achter en ging onder de wapenen om zijn stad en land te verdedigen.

Dit verhaal maakte veel indruk in ‘t Zonneke en men besloot te doen wat veel Oosterhouters doen, en wat men ook altijd in ’t Zonneke doet: heel goed voor ze zorgen. Ook viel het hen op dat de mensen op snowboots liepen. Het is natuurlijk nog erg koud in dat deel van Europa; dat hebben we ook allemaal op tv kunnen zien. Men is meteen met deze mensen naar de stad gegaan en heeft belangeloos comfortabel schoeisel voor hen gekocht. De dag erna heeft men deze vluchtelingen bij het Amphia ziekenhuis gebracht, waar ze liefdevol zijn ondergebracht. Het bestuur van dit ziekenhuis en haar medewerkers hebben er alles aan gedaan om ons te helpen met de opvang van de gevluchte Oekraïners, door het uitlenen van deze locatie en het inrichten en gebruiken hiervan. Wat een top organisatie!

Dit soort verhalen over inwoners die mensen opnemen laten ons zien hoe bijzonder en ongestructureerd deze crisis verloopt en hoe wij Oosterhouters er mee omgaan en daar ben ik trots op. Trots ben ik ook op onze medewerkers (mijn team), die al ruim een week on-aflatend met elkaar bezig zijn om ook na corona deze crisis weer het hoofd te bieden. Sommigen hebben geholpen door zonder ook maar één negatief woord hun werkplek te verlaten en thuis of elders in het gemeentehuis verder aan het werk zijn gegaan om ruimte te bieden aan deze vluchtelingen. Anderen, een vijftigtal in totaal, zijn van achter hun bureau binnen of hun buitendienstfunctie buiten, in de hulpstand gesprongen om op vier locaties samen zaken uit te ruimen en ruimtes klaar te maken. Zodat binnen een aantal dagen al het eerste beton gestort kon worden en kabels getrokken konden worden om gebouwen klaar voor bewoning te maken.

Trots ben ik op mijn mensen die als één team samenwerken met het Amphia, MidZuid, Chemin Neuf in de St. Paulusabdij en ondernemers en tal van inwoners. Om er samen voor te zorgen dat vluchtelingen zoals we deze bij de McDonald’s of later ook in de stad aantroffen niet aan hun lot worden overgelaten en voor langere tijd een veilige plek kunnen krijgen in ons Oosterhout. En die hebben ze hard nodig! Om samen met hun kinderen tot rust te komen en een begin te maken met het verwerken van trauma’s in de hoop zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar hun familie en vaderland.

Oosterhout meer voor elkaar!

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen