Blog Burgemeester: “Lente”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, lente

Je ziet, voelt en ruikt het. De temperaturen lopen overdag al wat op tot soms zelfs al boven de 15 graden. De boom op het plein tussen De Bussel en onze Sint-Jan zit al helemaal vol met prachtige witte bloesem. Een lust voor het oog. Lente brengt ons verandering en nieuw leven, zeggen ze wel eens. Maar met die verschrikkelijke oorlog aan de poorten van Europa denken we hier niet zo snel aan. Van het begrip nieuw leven is weinig te bespeuren als we de beelden uit het oorlogsgebied op televisie zien.

Het ritueel van de grote voorjaarsschoonmaak is bij sommigen misschien ook al wel begonnen. Mensen keren hun huis binnenstebuiten om het weer fris te maken en te ontdoen van de geuren van een winter lang binnen zitten met gesloten deuren en ramen. Alles wordt open gezet, zodat de eerste zwoele lentebries er doorheen kan. Niet alleen in de woningen van onze inwoners gebeurt dit. Ook in het gemeentehuis vond dit ritueel afgelopen zaterdag plaats. Het deel dat is verbouwd om vluchtelingen op te vangen is bijna klaar en moest dus ook schoongemaakt worden.

Een club van vijftien vrijwilligers, bestaande uit inwoners en medewerkers die buiten werktijd belangeloos wilden helpen, stond klaar om ons daarbij te ondersteunen. Het was een mooie maar vooral ook leuke club die keihard gewerkt heeft om de meeste kamers klaar te krijgen. Er zijn al wat bedden in elkaar gezet, zodat de mensen comfortabel kunnen slapen. Deze week worden de laatste werkzaamheden afgemaakt en kan misschien wel voor het eerst in het bestaan van Oosterhout ook ons gezamenlijke huis als onderkomen voor ontheemden worden gebruikt.

In gesprek bij de koffie deelden we het onbegrip en de verontwaardiging over deze oorlog. Ik merkte dat iedereen de behoefte had om iets te doen om daarmee de machteloosheid die we voelen ten opzichte van deze oorlog te bestrijden. In onze stad worden de terrassen al buitengezet en bespeur ik het optimisme dat mensen voelen bij het zitten in de eerste lentezon. Ik hoop dat deze zon zich ten oosten van ons ook gaat laten voelen en daar ook een positieve verandering kan brengen in de bittere ellende.

Oosterhout meer voor elkaar!

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout

PS: De weldoener van vorige week, die zich over de eerste vluchtelingen op de parkeerplaats bij de McDonald’s had ontfermd, heeft zich bij ons aan de balie gemeld. Ik heb hem even telefonisch gesproken en ik hoop deze week met hem een bak koffie te kunnen drinken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen