UWV: In bijna alle beroepen is nu sprake van krapte

Foto: UWV

De spanning op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 weer licht toegenomen. In bijna alle beroepen is nu sprake van krapte.

Krappe arbeidsmarkt

Het landelijke spanningsniveau ligt nog maar net onder het niveau van een zeer krappe arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de UWV-spanningsindicator. Van alle werkende Nederlanders werkt nu 82% in een beroepsgroep waar momenteel krapte is. Hoe de arbeidsmarktspanning zich in 2022 verder ontwikkelt is onzeker, maar de uitgangssituatie voor werkzoekenden is gunstig.
Door de toename van de krapte werken er steeds meer mensen in een beroep met een krappe of zeer krappe arbeidsmarkt.

Kansen voor werkzoekenden

In het vierde kwartaal van 2020 was het aandeel werkenden met een krap of zeer krap beroep nog 38%. Aan het einde van 2021 was dat aandeel meer dan verdubbeld tot 82%. Het overgrote merendeel van de beroepen had dus eind 2021 te maken met krapte. Hierdoor ontstaan kansen voor werkzoekenden. In 2021 herstelde de arbeidsmarkt van de coronacrisis. Zo nam het aantal vacatures tussen 2020 en eind 2021 met 76% toe. Ondertussen daalde het aantal mensen met een kortlopende WW-uitkering met 42%.

Omscholing en ondersteuning

Uit het werkgeversonderzoek van UWV blijkt dat het merendeel van de werkgevers verwacht dat het vervullen van vacatures de komende jaren moeilijker wordt. Veel werkgevers werken daarom samen met UWV om nieuw personeel te vinden. Werkgevers kunnen zich melden bij de werkgeversservicepunten waar UWV werkgevers kan ondersteunen bij het vinden van nieuwe medewerkers. UWV kijkt dan naar kandidaten die passen bij de vacature, of naar kandidaten die door middel van scholing geschikt worden voor de functie. Samen met werkgevers biedt UWV dan een traject aan waarin de kandidaat de overstap kan maken naar het nieuwe beroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen