Blog Burgemeester: “Identiteit”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, identiteit

Vrijdagmorgen mocht ik een plaquette onthullen. Het bedrijf Move Beyond, dat gevestigd is in het slotje Brakestein, heeft Brakestein prachtig opgeknapt. Dit mooie bedrijf vindt het belangrijk om dit Oosterhouts cultureel erfgoed te beschermen en met dit slotje een verbindende rol te kunnen spelen tussen henzelf, hun klanten en de Oosterhouters. In de hal hangt sinds vrijdag een plaquette met daarop in foto’s en tekst de geschiedenis van dit slotje, waarvan de oudste fundamenten stammen uit de eerste helft van de vijftiende eeuw. Move Beyond-medewerker Jeroen Provoost, groot verzamelaar van oude foto’s van onze stad Antoine Trommelen en mijn eigen kabinetsmedewerker Sjef Kock hebben de ingrediënten voor deze plaquette bij elkaar gebracht.

Na de onthulling mocht ik nog even rondkijken. Als het Slotje praten kon, zou het ons van alles kunnen vertellen. Verhalen uit lang vervlogen tijden over de ontwikkeling van Oosterhout in tijden van oorlog en vrede. Al die verhalen bij elkaar vertellen het verhaal over de vorming van onze huidige identiteit. Er staat een foto van rond de eerste wereldoorlog op de plaquette. Soldaten in een uniform; waarschijnlijk gemobiliseerd. In die tijd was er ook angst voor oorlog bij ons. Over de grens met België woedde een heftige strijd. De opvang van één miljoen Belgische vluchtelingen in Brabant tijdens die oorlog lijkt wel een beetje op de huidige tijd. Het hoort allemaal bij onze geschiedenis en draagt daarmee bij aan onze eigen Oosterhoutse identiteit.

Het zijn nu ook de verhalen van bijvoorbeeld Anny en Jan van Dongen uit Oosteind. Zij hebben hun boerderij, waar zij zelf ook wonen, opengesteld voor twee Oekraïense dames, hun twee kinderen en twee kleine hondjes. Ik mocht er op de koffie en had mijn ‘Google Translate’ geïnstalleerd om met deze mensen een gesprek te kunnen voeren. Maar dat bleek geheel overbodig, ze spraken beiden vloeiend Engels. Het gesprek ging over de zorgen die zij hadden over hun mannen, andere familieleden en hun vaderland. Deze oorlog is ook een aanval op hun Oekraïense identiteit. Daar tegenover stond ook het verhaal van het geweldige welkom dat de familie Van Dongen hen gegeven had. Het was hartverwarmend om te zien hoe deze twee weldoeners met hun gasten omgaan. Zij geven hun eigen vrijheid in huis een beetje op, zodat anderen hier in vrijheid kunnen leven. Ik zeg: chapeau familie Van Dongen.

Chapeau heb ik ook gezegd tegen die andere weldoener, die zich ontfermde over onze eerste vluchtelingen die waren afgezet op de parkeerplaats aan de Beneluxweg. Hij is een Nederlander van Afghaanse afkomst. Tijdens de Russische bezetting van zijn land moest hij zijn studie in Oekraïne doen. Hij had direct in de gaten dat het Oekraïners waren en hoe ellendig zij zich moesten voelen. Hij had tenslotte zelf ook zo’n soort situatie meegemaakt. Hij had dus op twee manieren een band met de Oekraïners. Ik heb hem hartelijk bedankt en een mooie bos bloemen gegeven.

Het is mooi dat al deze mensen in Oosterhout met hun verschillende culturele identiteit zich toch met elkaar verbonden voelen en elkaar door deze bijzondere tijden helpen. Oosterhout meer voor elkaar!

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen