Blog Burgemeester: “uit je comfortzone”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, uit je comfortzone

Burgemeester moet je niet worden als je graag in je comfortzone wil blijven. Meerdere keren per week gebeurt er iets waarbij je uit je comfortzone bent. Dat is helemaal niet erg en het hoort bij je vak. Maar soms gaat het net nog iets verder. Je wordt gevraagd dingen te doen die je van nature helemaal niet liggen of die je zelfs een beetje eng vindt. Toch denk ik dan vaak ‘ach, ik doe het maar’. Want ja, als burgemeester wil ik niet flauw zijn. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

We kennen allemaal de beelden van Sinterklaas die van een steigerend paard valt. Dat soort beelden zijn er ook van burgemeesters die struikelend van de trap vallen. Zelf viel ik laatst nog met mijn fiets toen ik wat te gehaast bij een afspraak op het Galvanitas-terrein aan kwam. Remmend op precies een klein hoopje losliggend grind en daar ging de burgemeester. Er kwam gelijk iemand te hulp, nog dank daarvoor. Gelukkig bracht ik het er goed af na zo’n smak tegen de grond. Je kunt als burgemeester tegelijkertijd zowel letterlijk als figuurlijk onderuit gaan.

Mensen schieten in zo’n situatie soms bedoeld of onbedoeld in de lach. Dat hebben we allemaal wel eens. Dus probeer ik er wel een beetje over na te denken of ik dingen wel of niet moet doen. Maar het is als burgemeester moeilijk om tegen al die lieve vragen van inwoners soms nee te zeggen. Vaak kijk ik Christel dan even aan of ik het zorgvuldig door onze inwoners uitgekozen experiment wel moet aangaan. Maar Christel deinst zelf ook niet voor veel dingen terug en ik denk dat ze mij soms een beetje overschat. Een reden te meer om zelf scherp te blijven.

Die scherpte liet me bij motorcross in Den Hout in de steek. Ik was te gast bij de motorcross die is georganiseerd door veel vrijwilligers waaronder Jan Caron. Raadslid en loonwerker Henk van Ginneken stelde het weiland ter beschikking. Er werd mij gevraagd om even staand in een zijspan mee te rijden. Dit ter ere van een Madese bakkenist die er al vijftig jaar in stond. De beste man was net 66 geworden en had de race samen met zijn chauffeur gewonnen. De burgemeester moest dit toch ook een keer beleven, aldus de organisatie. Ik dacht: ‘Als die beste man zo fris uit dat bakkie komt, dan kan ik dat ook’.

Christel keek mij misschien wel voor het eerst in zo’n situatie bedenkelijk aan, maar dat was te laat: ik had al ja gezegd. De vrijwilligers hadden me ook zo gastvrij ontvangen en rondgeleid. Daar ging ik dan. Niet met grote laarzen met antislip, maar op gladde schoentjes met leren zolen op een glanzende gladde ijzeren plaat. Dus ik haalde heel diep adem en hield me stevig vast. Gelukkig kreeg ik wel een helm op mijn hoofd geduwd. Na een kleine ronde op wat lagere snelheid dan wedstrijdsnelheid kreeg ik veel respect voor de bakkenist die ik wilde eren met dit rondje. Het zweet stond op mijn rug! Gelukkig stond daar mijn eigen Christel om mij af te vlaggen en had ik het er zonder kleerscheuren afgebracht.

De man in de omroepwagen vroeg nog wat ik ervan vond. Ik heb er maar snel een grap van gemaakt, dat ik snel naar huis moest om mijn broek te verschonen. Wetende dat dit heel anders had kunnen aflopen, had ik deze middag toch voor geen goud willen missen. Want rondom de comfortzone staan heel veel mensen die het beste met je voor hebben en je erdoorheen slepen.

Oosterhout, meer voor elkaar

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen