‘Carnaval in Kaaiendonk’ ontvangt de Oosterhoutse Cultuurprijs

OCS ontvangt Cultuurprijs 2021
OCS ontvangt Cultuurprijs 2021
Foto: Gemeente Oosterhout

Tijdens de opening van Carnaval Meej Pinksteren heeft locoburgemeester Marcel Willemsen de Cultuurprijs Oosterhout uitgereikt aan ‘Carnaval in Kaaiendonk’.

Carnaval in Kaaiendonk

‘Carnaval in Kaaiendonk’, vertegenwoordigt door de Oosterhoutse Carnavalsstichting (O.C.S.) de Smulnarren heeft zaterdagmiddag de Cultuurprijs Oosterhout ontvangen uit handen van locoburgemeester Marcel Willemsen. Zij werden voorgedragen door de jury van de Oosterhoutse Cultuurprijs, bestaande uit: voorzitter Hans van Brummen, Joost de Jong, Helen Vergouwen, Frank Antens en Wim Hendriks. De OCS kreeg de penning, behorende bij de Cultuurprijs Oosterhout, maar voor alle carnavalsvierders op de Markt was er ook een button om deze onderscheiding mee te vieren.

OCS De Smulnarren

OCS de Smulnarren heeft tot doel de organisatie van een waardige carnavalsviering in Kaaiendonk (carnavalsnaam van Oosterhout in het carnavalsseizoen) in de Kaaiendonkse geest en overeenkomstig de in Kaaiendonk levende tradities. De OCS is opgericht in 1955 en heeft sinds het eerste ‘openbare’ carnavalsjaar in 1956 continu met hart en ziel zorg gedragen voor het openbare carnavalsprogramma. En wel volgens de tradities die vastgelegd zijn in een ‘zwaar Protokolder’, dat met een dikke knipoog wordt gevolgd, doch telkens weer ruimte laat voor een behoorlijk portie creativiteit en vernieuwing. De OCS zorgt jaarlijks voor een sluitende begroting om op een kwalitatieve manier het openbare ‘Carnaval in Kaaiendonk’ te organiseren; bestedingen komen dan ook ten goede aan het gehele ‘Carnaval in Kaaiendonk’. Bijkomende zaak is dat OCS De Smulnarren in 2021 hun 66-jarig bestaan konden vieren, wat door de geldende coronaregels helaas niet op passende wijze door kon gaan.

Motivatie

Erfgoed Brabant heeft medio 2009 de Brabantse bevolking gevraagd naar echt Brabantse tradities. Tijdens de Dag van de Brabantse Volkscultuur, op 17 oktober 2009, is de top 10 van Brabantse tradities onthuld. De Top 3 van echte Brabantse tradities is als volgt:

  1. Carnaval
  2. Sinterklaas
  3. Samen eten

Dit in ons achterhoofd houdende én gezien het enthousiasme en de vreugde die we jaarlijks van zoveel Oosterhouters ervaren én de jaarlijks groeiende deelname aan het Kaaiendonkse carnaval, kunnen we stellen dat het Kaaiendonkse carnaval een belangrijk en groots cultureel evenement is. Tevens is carnaval bij uitstek een volksfeest dat een maatschappelijke binding creëert tussen verschillende leeftijdsgroepen en sociale lagen van de bevolking, en dat al 66 jaar. Een diep gewortelde traditie dus!

Cultureel volksfeest

Een groeiende deelname aan dit culturele volksfeest in Kaaiendonk herleiden we o.a. uit bezoekersaantallen voor de verschillende programmaonderdelen (zoals Boerenbruiloft), toename van het deelnemersveld van de Kinderkopkesoptocht (kinderoptocht voor deelnemers van 0-12 jaar) en toename van het aantal afgezette stapbonnen. Echter, van even groot of misschien groter belang is het aantal mensen dat vol enthousiasme actief is in Kaaiendonkse carnavalskapellen en -verenigingen. Samen met hun inzet kan O.C.S. de Smulnarren ieder jaar weer een mooi volksfeest wegzetten en beleven. In totaal zijn er in Kaaiendonk ruim 100 carnavalsverenigingen actief, waarvan ruim 20 kapellen. Op hoogtijmomenten, bijvoorbeeld tijdens de Kaaiendonkse Grote Optocht, zijn er ruim 20.000 mensen op de been en in touw als publiek of als ‘vermaker’.Genoeg redenen om het Oosterhoutse carnaval/OCS de Smulnarren te eren met de cultuurprijs van de gemeente Oosterhout.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen