OBS De Pionier ontwikkelt groen Schoolplein van de Toekomst

Foto: Google Streetview

Samen met de gemeente gaat openbare basisschool de Pionier eind 2022 het schoolplein en de naastgelegen speeltuin omtoveren tot een uitdagende groene speelplek voor kinderen uit de wijk. Om dit te kunnen realiseren diende OBS de Pionier een subsidieaanvraag voor Schoolplein van de Toekomst in. De subsidie is toegekend omdat aan alle drie de voorwaarden werd voldaan; het schoolplein wordt avontuurlijk/natuurlijk, gezond en klimaatbestendig. De school kan rekenen op het maximale subsidiebedrag van 10.000 euro.

Bewegen, ontdekken, samen spelen en creatieve oplossingen

Iedere dag spelen ongeveer 330 kinderen op het schoolplein van basisschool de Pionier en in de naastgelegen speeltuin van de gemeente Oosterhout. Steeds vaker werd het schoolplein ook buiten schooltijd gebruikt door leerlingen en andere kinderen uit de omgeving. Directeur Marlies Groen in ’t Woud van De Pionier benadrukt de positieve effecten van een uitdagend groen schoolplein op het welzijn: “Door verschillende speelplekken te creëren, kunnen kinderen volop bewegen, ontdekken, samen spelen en creatieve oplossingen bedenken. Veel spelen in het groen betekent vaak ook dat leerlingen zich beter kunnen concentreren. Op onze school bieden we al buitenactiviteiten met bewegend leren aan. Met een groener schoolplein kunnen we dat nog verder uitbreiden. En het is natuurlijk ook gewoon genieten in de buitenlucht, in alle seizoenen in de natuur.”

Wensen en ideeën

Met hulp van procesbegeleider en groencoach Petra Wevers heeft een werkgroep wensen en ideeën voor de nieuwe schoolomgeving geïnventariseerd bij kinderen, ouders, buren, teamleden en de inpandige naschoolse opvang ‘t Vlinderbos. Kinderen hebben bijvoorbeeld zelf schoolpleinen ontworpen en vertelden wat ze het liefst willen doen op het schoolplein. Die wensen waren creatief en heel verschillend. De werkgroep heeft alle input doorgenomen en daarna een top 10 samengesteld. Die is richtinggevend voor het ontwerp. Aan het ontwerp wordt op dit moment hard gewerkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen