KNMI waarschuwt met code oranje voor onweer, hagel en windstoten

Foto: Ronomore by Pixabay

Het KNMI heeft voor zondagmiddag en zondagavond code oranje afgekondigd, omdat er vanuit het zuidwesten zware onweersbuien overtrekken. 

Code Oranje

Het KNMI waarschuwt dat er schade en gevaar kunnen ontstaan door hagel, blikseminslag, omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Bovendien kan er in korte tijd veel neerslag vallen, waardoor plaatselijk wateroverlast kan ontstaan. Code oranje geldt zondag in de loop van de middag in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Tijdens de buien is er lokaal kans op hagelstenen ter grootte van golfballen. Bij de buien zijn ook zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur.

Verkeer

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke rijomstandigheden voor automobilisten, zij dienen tijdens het noodweer hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. Waterrecreanten moeten een haven opzoeken bij naderend onweer. De buien kunnen eveneens invloed hebben op het treinverkeer. De NS raadt reizigers aan goed de weersverwachting in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen.

Benauwd

Het zal zondagochtend al erg benauwd aanvoelen, waarschuwt Weeronline. Op veel plaatsen loopt het kwik snel op richting 30 graden. Zaterdag was het met 31,9 graden in De Bilt de warmste dag van het jaar tot nu toe en officieel ook de warmste 8 juli sinds het begin van de metingen in 1901. Het oude record stond op 31,6 graden, gemeten in 1959 in Gilze-Rijen. Lokaal liep de temperatuur zaterdag nog verder op. Zo werd zaterdagmiddag bij het meetstation in Eindhoven een temperatuur van 34,3 graden geregistreerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen