OkidO Toys in Den Hout overgenomen door Likon Breda

Foto: OkidO Toys

Jan en Lydia van Genk hebben per 1 juli 2023 hun activiteit ‘OkidO Toys’ overgedragen aan Wim Sprangers van Likon BV in Breda.

Overname OkidO Toys

Het bedrijf OkidO is al meer dan 30 jaar gevestigd aan de Vrachelsestraat in Den Hout. Jaarlijks worden hier meer dan 10.000 onverwoestbare driewielers, karren en steps gemaakt voor BSO’s, kinderopvang en basisscholen. Jan van Genk: “Op deze locatie zijn we de laatste jaren flink uit ons jasje gegroeid. Ondanks het feit dat onze producten vrijwel onverslijtbaar zijn, stijgen de verkoopaantallen ieder jaar nog. Maar groeien in aantallen betekent ook groeien in productiecapaciteit. En dat zat er op deze locatie gewoon niet in.” Zijn vrouw Lydia vult hem aan: “Bovendien konden we binnen de familie en het personeel voor de langere termijn geen opvolging vinden.”

Likon Meubelframes

Zo kwamen Jan en Lydia via een wederzijdse relatie toevallig in contact met Wim Sprangers van Likon B.V. uit Breda. Jan: “Zij gebruiken voor de productie van meubelframes veelal dezelfde specifieke buizen en profielen die wij ook gebruiken bij de productie van ons speelgoed. De manier waarop ze werken bij Likon is ook de manier waarop wij werken. Ambachtelijk vakmanschap met oog voor detail en met een hoge mate van kwaliteit en afwerking.” Wim Sprangers van Likon: “Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken van stalen meubelframes. Dat doen wij al ruim 30 jaar in onze eigen fabriek aan de Vossenberg 12, naast de Makro in Breda. We maken hier meubelframes, veelal voor exclusieve designmerken zoals Leolux, Label en Montis. Likon is het enige bedrijf in Nederland dat alleen stalen meubelframes maakt! En dat doen wij dagelijks met meer dan 25 medewerkers.”

Verhuizing naar Breda

De productie van het speelgoed zal worden overgeheveld naar Breda. Wim: ”De meeste machines zullen de aankomende periode worden verhuisd naar onze eigen productieruimte. Hier wordt momenteel verbouwd om plaats te maken voor OkidO. Door de huidige productie efficiënter in te delen en doordat we na de verbouwing  extra vloeroppervlak gaan krijgen moet dat zeker lukken.” Ook voor de toekomst ziet Wim het rooskleurig in. “Recent hebben we nog een nieuwe lasrobot gekocht en hebben we een 5D buigmachine die buizen in alle vormen kan buigen die je maar kunt bedenken. Daarnaast hebben we enkele jaren geleden geïnvesteerd in een eigen coatinginstallatie, waardoor we zelf kunnen poedercoaten. Hiermee zijn we op onze eigen locatie flexibeler en kunnen we snel inspelen op vragen uit de markt.” Na de overname komen de vaste medewerkers van OkidO in dienst van Likon. Jan zal nog enkele maanden mee blijven werken om de kennis van het bedrijf mee over te dragen aan de nieuwe eigenaar.

Geja Trading

Omdat alleen de activiteit ‘het vervaardigen van metalen speelgoed’ verkocht is krijgt het bedrijf van Jan een andere naam: Dat wordt GeJa (GEnk JAn) Het blijft een Metaalbewerkingsbedrijf zoals het van oorsprong ook is. Ook worden de contacten wereldwijd meer uitgediept zodat we daar meer kunnen laten produceren. Dat kunnen allerhande producten zijn zoals zwenk- en bokwielen, spanbanden, draai- en freeswerk, spuitgietwerken, enzovoorts. Jan: “Zo blijf ik als toeleverancier van onder andere de wielen en banden toch enigszins betrokken bij de productie van het speelgoed van OkidO. Het geeft me ook de kans om te doen wat ik altijd al erg leuk vond en waar ik niet zoveel tijd meer voor had. Mijn hart ligt zeker wel in de metaalbewerking, maar het (ver)handelen van goederen vind ik ook erg uitdagend! Ik wil graag de schakel zijn als handelsagent tussen vraag en aanbod en hierin kunnen bemiddelen.” Lydia moet eerst even landen, zoals ze dat zelf aangeeft. Lydia: “Ons zakelijke en privéleven liepen de laatste jaren flink door elkaar. Ik zal moeten wennen aan de nieuwe situatie. Op dit moment werk ik als oproepkracht in de Efteling. Ik miste het persoonlijke contact met mensen en hier kan ik mijn hoofd lekker leegmaken nu. Verder heb ik ook de afgelopen 25 jaar de nodige ervaring opgedaan en me verdiept in de financiële kant van ons bedrijf. Het zingt al een tijdje rond in mijn hoofd om kleinere bedrijven te ondersteunen met hun boekhouding en overige financiële zaken. Hoe ik dat verder ga vormgeven, daar moet ik nog eens over nadenken.”

IJzersterke toekomst

Aan het speelgoed van OkidO zal de eerste periode nog niets gaan veranderen. Zo blijven de naam en het herkenbare logo gewoon behouden. Wim: “Dit oer-Nederlandse kwaliteitsproduct heeft zich de afgelopen 30 jaar al volop bewezen! Het enige dat we wellicht op termijn zullen gaan veranderen is het design. Met onze nieuwe machines kunnen we ook andere vormen maken die net zo sterk zijn, maar meer de uitstraling hebben van de toekomst. Zeker met onze kennis die we hebben opgedaan in de meubelbranche kunnen we het speelgoed esthetisch naar het volgende niveau laten groeien. Maar verder blijft OkidO gewoon dezelfde robuuste, mooie, duurzame en veilige speelmaterialen leveren. Zo waarborgen we ook voor de toekomst een unieke en veilige speelbeleving voor ieder kind!”

  • www.okido-toys.nl
  • OkidO Toys, Vossenberg 12a in Breda, tel.: 0162 – 471 950
  • Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door OkidO Toys
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen