Oosterhout Loopt: “Mijn aller-allereerste 5 kilometer”

Foto: Oosterhout Loopt

Nog 6 weken tot de Bredase Singelloop op 2 oktober. Dan is het ook Oosterhout loopt in de strijd tegen Alzheimer. Deze week de eerste blog van Manon Wilbrink.

Mijn allerallereerste 5 kilometer

“Ik haatte hardlopen. Sterker nog, ik haatte sporten. Wandelen deed ik wel graag, liever zette ik mijn hoofd aan het werk met het voorbereiden en geven van lessen en doen van onderzoek. Maar toen mijn kop door een suf ongeluk minder makkelijk thuis gaf en ik in een therapietraject terechtkwam, werd ik voor het eerst fysiek aan het werk gezet. Die verandering heeft mijn weerzin inmiddels omgezet in plezier in bewegen en zelfs het streven om in oktober tijdens de Singelloop samen met alle lopers van Oosterhout loopt voor Alzheimer mijn allereerste 5 km te lopen.

In februari 2020 was ik docent geschiedenis aan het OLV in Breda, reisde ik graag, deed ik in mijn vrije tijd onderzoek naar een leidende figuur binnen de NSB en haalde ik veel plezier uit dingen die me kennis brachten. Maar toen ik in de carnavalsvakantie van dat jaar op een donker kerkhofje in een Engels gehucht – helemaal gefocust op een gebrandschilderd riddertje – in een greppel stapte, veranderde er veel. Ik klapte met mijn achterhoofd op de stenen rand. Wat eerst werd aangezien voor een hersenschudding bleek een kneuzing en nu, tweeënhalf jaar later, heb ik nog altijd last van restschade. Zoveel zelfs dat ik vorig jaar ben aangenomen bij Hersenz, een organisatie die mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) begeleidt naar een zo leefbaar mogelijk nieuw leven. Twee keer in de week ga ik naar Breda, waar ik intensieve cognitieve en fysieke therapie krijg. Verder ziet mijn leven er iets anders uit dan voor de val met minder activiteiten, minder ambitieuze vakanties, veel rust.

En dus moest ik eraan geloven: fitness. Ooit had ik wel abonnementen bij een sportschool gehad, maar na drie maanden trouwe gang verviel mijn lidmaatschap altijd in sponsoring. Nu ging mijn onsportieve lijf twee keer twee uur aan de wandel op de loopband, hing het aan de gewichten, fietste het naar onzichtbare bestemmingen en vond het zijn ritme op de crosstrainer. Ondertussen probeerde ik terug te keren voor de klas. In februari 2021 was ik noodgedwongen gestopt. De hoofdpijnen waar ik al veel last van had, werden chronisch en de prikkels die van leerlingen en collega’s kwamen putten me uit. Die terugkeer bracht helaas niet wat ik ervan gehoopt had. Een brugklasje draaien en een stagiair begeleiden – in mijn oude leven een peulenschil – bleken in de drukke omgeving die een school nu eenmaal is, zelfs alles wat ik bij Hersenz leerde teniet te doen. En dus kwam afgelopen juni de vraag “welke prijs wil je betalen om voor de klas te blijven?”.

Juist op het moment dat ik aan het stoeien ging met die moeilijke vraag merkte ik dat ik meer uit het sporten wilde halen. En toen was daar Fabiënnes melding op Facebook dat zij weer ging lopen tijdens de Singelloop in Breda met Oosterhout loopt voor Alzheimer. Fabiënne is een collega van het OLV, een superdierbare vriendin en haar bericht maakte iets los. Zou ik het kunnen? In het verleden had ik wel eens een halfbakken poging ondernomen om met zo’n startersgroepje iets van een loophobby te beginnen, maar zodra de herfst intrad gaven mijn longen het op en vond ik het ook wel best. Niets voor mij, dat lopen. Toch het balletje maar opgegooid bij Hersenz, want ik vond het wel belangrijk om te zien of het überhaupt een realistisch voornemen was, bovendien kon ik wel wat mentale steun gebruiken. Meteen rukte een van de trainers de volgende les trainingsschema’s aan en liet hij me op de band lopen. Zien of ik een minuut cold turkey vol kon houden. Ja hoor, op mijn tandvlees met heftig protesterende longen. Maar, verzekerde hij me, ik had een goeie tred en hij geloofde er wel in. En dus besloot ik ervoor te gaan.”

Wil je meelopen?

Wil je net zoals Manon meelopen met Oosterhout loopt voor Alzheimer op zondag 2 oktober tijdens de Singelloop in Breda? Schrijf je dan nu in via de link onderaan dit artikel. Het streven is om dit jaar met 500 lopers in een fluoriserend geel shirt mee te lopen. Dat wordt dus gegarandeerd opvallen! Ben jij geen loper? Dan kun je de actie ook financieel ondersteunen door een donatie te doen via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen