De Plaaggeesten: Sjoerd Mossou koestert laatste duel aan de Beatrixtraat

Plaaggeesten
Plaaggeesten
Foto: Curio Effent

Vijf scholieren van de Tienerpartij krijgen de opdracht vijf plagerige, kritische vragen te stellen. Dit keer is Sjoerd Mossou aan de beurt.

Plaaggeesten

Scholieren van de Tienerpartij Curio Effent krijgen de opdracht vijf plagerige, kritische vragen te stellen. Daarvoor struinen ze het internet af om voor dit doel bruikbare informatie te vinden. In deze aflevering voelen Amber Voeten en Fleur Mossou (ja, is familie) een van ’s lands bekendste sportjournalisten, Sjoerd Mossou, aan de tand. Mossou is verslaggever en columnist van het AD, heeft boeken als Friet met Van Basten en Avondje NAC op zijn naam staan en zit als analist in praatprogramma’s bij FOX, Rondo en Studio Voetbal (NOS).

Trouw aan NAC

Fleur: Over de liefde schreef u “van vrouw kun je wisselen maar een voetbalclub is voor het leven.” Bent u zo ontrouw?
Sjoerd Mossou: ‘Haha, nee hoor, heb al heel lang dezelfde vriendin. Wat bedoeld wordt, is dat als je je hart verpandt aan een club, zoals ik bij NAC, je die ook niet meer in de steek laat. Ongeacht de resultaten.

Fleur: Dat kun je wel zeggen. U bent 31 jaar supporter maar nog nooit een prijs gewonnen…
Sjoerd Mossou: Dat klopt, daarom koester je kleine hoogtepunten des te meer. Zo is mijn favoriete wedstrijd nog altijd het laatste duel aan de Beatrixstraat. Een geweldige sfeer, waar vooraf het dak door een brand onbedoeld er letterlijk af ging. We begonnen een half uur later tegen Heerenveen en kwamen ook al snel met 0-1 achter. Triester kon bijna niet. Het publiek zette zich nog eens achter het elftal en we wonnen uiteindelijk met 5-1. Onvergetelijk.

Amber: ‘Hé hé hé hup eN Aa Cee’. Verdient een club als NAC niet een wat fantasierijker clublied?
Sjoerd Mossou: Nee hoor, niks mis met dat lied. Als ik die klanken hoor, word ik altijd meteen vrolijk.

Amber: Wordt Sydney van Hooijdonk beter dan zijn vader Pierre?
Sjoerd Mossou: Nee, dat denk ik niet. Pierre was veel gemener, dat is nodig om duels te winnen. Sydney is aardiger.

“Topsport speel je op echt gras”

Fleur: Marco van Basten heeft zich een tijdlang ingezet voor de verandering van spelregels om het voetbal aantrekkelijker te maken. U was tegen bijna alle veranderingen, of het nou om zuivere speeltijd of buitenspel ging. De voetbalwereld wordt vaak conservatief genoemd. Bent u ook zo ouderwets?
Sjoerd Mossou: Ha nee, dat denk ik niet. Ik was het met veel voorstellen niet eens, dat klopt, maar die buitenspelregel bijvoorbeeld hoeft voor mij niet zo te blijven.

Fleur: U bent ook een tegenstander van kunstgras. Bijna alle jeugdteams spelen erop…?
Sjoerd Mossou: Ja, topvoetbal moet op echt gras gespeeld worden zoals dat ook in het buitenland gebeurt. Maar de jeugd en amateurs mogen van mij best op kunstgras blijven spelen als dat financieel beter uitkomt.

Voetballers verdienen meer dan de premier

 Amber: Voetballers in de Eredivisie verdienen gemiddeld 3 ton aan jaarsalaris. Dat is behoorlijk meer dan de minister-president van dit land. Is het niet belachelijk dat gemeenten voetbalclubs nog steeds subsidiëren?
Sjoerd Mossou: Nou, niet iedere voetballer is rijk. Er zijn miljonairs bij Ajax maar ook kleinverdieners bij RKC. En jongens die er alles voor opofferen maar het eerste elftal net niet halen. Voetballers hebben maar korte tijd – een jaar of 10 – om geld te verdienen. Maar het is waar dat het grote bedragen zijn. Ze krijgen veel aandacht en leveren ook geld op. Wat dat betreft kun je ze vergelijken met filmsterren of zangers, de toppers verdienen daar ook heel veel.

Crematoriumsfeer

Fleur: Ergert u zich ook zo aan de coaches die 90 minuten lang de scheidsrechter staan uit te schelden?
Sjoerd Mossou: Ja zeker. Als coach moet je een voorbeeld zijn voor je spelers en je hebt ook een verantwoordelijkheid naar je publiek en de mensen die thuis tv kijken. Ook naar de jeugd. Ik keur dat af.

Amber: Bijna wekelijks wordt er met rouwbanden gespeeld, vindt een minuut stilte plaats of is er een applaus in een bepaalde minuut als eerbetoon aan een overleden ex-speler, masseur, vader van een voetballer of supporter. De sfeer van een voetbalstadion lijkt meer en meer op die van een crematorium?
Sjoerd Mossou: Niet zozeer een crematorium, meer een kerk. De kerken worden niet meer bezocht en zaken als deze worden inderdaad vaker met elkaar gedeeld en beleefd in een voetbalstadion. De behoefte dat te doen, is sterk.

Fleur: Tot slot: U bent een voetbalkenner. Wat gaat er in 2020 gebeuren: A Nederland wordt Europees kampioen B NAC promoveert
Sjoerd Mossou: Ik vrees geen van beiden. Maar als ik moet kiezen, maakt B de meeste kans.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen