Coronatijd: “Jongeren tobben nu teveel”

Foto: Anton Mols

Ook jongeren hebben het niet allemaal makkelijk in coronatijd. Nog niet eens zozeer door het virus zelf, maar vooral door het isolement waardoor vriendschappen, school, verenigingen en vakantie onder druk staan. Bart Jansen, Emma Schoenmakers en Kaylyn-Fauve Mol van de Tienerpartij op Curio Effent praten erover met Anton Mols, praktijkondersteuner geestelijke zorg bij huisartsenpraktijk Weissmann in Oosterhout.

Door de Tienerpartij

“Jongeren tobben nu teveel”

Bart: “Melden zich in coronatijd meer tieners bij artsen en zo ja, waarom?”

Anton Mols: “Ja, we zien meer scholieren van Hanze, Effent, Frencken en Oelbert op het spreekuur. Jongeren kunnen hun energie moeilijker kwijt, missen het onderling contact, hebben minder houvast, worden somber en tobben meer. Dat kan leiden tot allerlei geestelijke problemen als burn-out maar bijvoorbeeld ook meer spanningen thuis. Jongeren missen nu structuur en regelmaat, het naar de sportclub gaan, hun vaste dagindeling. Natuurlijk kun je zelf ook gaan lopen – en dat adviseren we ook! – maar dat doe je niet zo gauw.”

Kaylyn-Fauve: “Dan bent u ook niet blij dat de scholen dichtgaan?”

Anton Mols: “Nee, ik maak me zorgen over wat dat met scholieren en studenten doet.” Als een kind te maken heeft met huiselijk geweld, seint de politie vanaf volgend schooljaar ook de school in. Leerlingen die thuis te maken hebben met een vervelende thuissituatie zijn vaak angstig, verdrietig, ongeconcentreerd of hebben het huiswerk niet af.

“Je dik voelen terwijl je het niet bent”

Bart: “We lezen dat ook het aantal meldingen van anorexia toeneemt. Klop dat en wat heeft dat met corona te maken?”

Anton Mols: “Ook dat is zeker waar. Anorexia is een eetstoornis, vaak omdat je minder tevreden bent met hoe je eruit ziet: dat je je dik voelt, terwijl je dat niet bent. In deze coronatijd word je meer op jezelf teruggeworpen en maak je je daar drukker over. Het komt onder jongens maar nog meer onder meisjes voor dat ze slank en gespierd willen zijn want dat is de mode. Daardoor gaan ze minder eten wat tot een lager bloedsuikergehalte leidt – iets waarvan je zelfs in coma kunt geraken – en drinken, wat weer slecht is voor de nieren. Geestelijk raak je in een soort koker, je bent alleen daar nog mee bezig want er is nú ook weinig anders, je voelt je minderwaardig of wordt depressief.”

Emma: “Wat kun je daaraan doen?”

Anton Mols: “Hoewel sommigen extreem vermageren, ziet niet iedereen van zichzelf dat ie een eetstoornis heeft. Erken dat je een probleem hebt en schaam je daar ook niet voor. Dat is makkelijk gezegd maar er bestaat echt zoveel goede hulpverlening op dit vlak, maak daar gebruik van. Er zijn mensen zoals ik bij de huisartsenpraktijk maar ook psychiatrische hulpverleners, eetstoornisklinieken en noem maar op. Blijf er niet mee zitten!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen