24,5 miljoen extra voor ondermijning in Brabant en Zeeland

Foto: politie.nl

Voor de ondermijningsaanpak in Brabant en Zeeland werd in 2018 een solide basis neergelegd. Den Haag gaf recent groen licht voor de versterking van de BZ-aanpak met 24,5 miljoen euro voor de periode van 2019 – 2021.

Stijging synthetische drugs

In 2018 werd in samenwerking met de Actiecentra en het RIEC de cijfers van gerealiseerde interventies in kaart gebracht. De daling in hennepzaken zich door; er werden 617 kwekerijen opgerold; in 2017 waren dat er 842. Deze daling is een landelijke trend. Een afname aan de MMA meldingen lijken hier debet aan maar ook de professionalisering van de hennepteelt speelt een rol. Verder is er sprake van wiet-emigratie; kwekers zoeken steeds vaker hun toevlucht naar België en Spanje. Op het gebied van synthetische drugs werden er 23 productieplaatsen, 34 opslagplaatsen opgerold en 122 dumpingen gedaan in Brabant Zeeland. Er lijkt sprake te zijn van professionalisering en schaalvergroting bij de labs bovendien wordt een opkomst gezien van Crystal Meth.

Volle kracht vooruit

Voor de ondermijningsaanpak in Brabant en Zeeland werd in 2018 een solide basis neergelegd. Den Haag gaf groen licht voor de versterking van de BZ-aanpak met 24,5 miljoen euro voor de periode van 2019 – 2021. “Met deze gelden gaan we met volle kracht vooruit”, zegt Theo Weterings, voorzitter van het Bestuur van de Taskforce Brabant Zeeland. ” Om de slagkracht nog groter te maken gaan het RIEC en de Taskforce en actiecentra in Brabant en Zeeland in 2019 samen verder als één nieuwe entiteit. We zien er naar uit om met de nieuwe directeur Ad van Mierlo, deze klus te klaren.” Met de 24,5 miljoen euro Taskforce Brabant Zeeland en RIEC is een samenhangend programma ontwikkeld op Bestuurlijke Weerbaarheid, 1 Smart Overheid, Maatschappelijke Weerbaarheid en Sociale Weerbaarheid (wijkaanpak).

Bestuurlijke weerbaarheid

De laatste jaren zijn er steeds meer signalen van agressie, geweld, bedreiging en intimidatie tegen bestuurders en ambtenaren. De meest ernstige zijn gerelateerd aan ondermijning. Daarom is er in 2018 flink ingezet op de Veilige Publieke Taak (VPT), de informatie van gemeenten versterkt en wordt de Bestuurlijke interventiekracht ondersteund. Tevens is er o.a. naast de ontwikkeling van het kennismakelaarschap ook trendwatching en het ophalen en delen van best practices gewerkt.

Alle zeilen bijzetten

Weterings:” De laatste periode hebben we veel geïnvesteerd in maatschappelijke coalities; maar helaas zijn we er nog niet. De georganiseerde misdaad is een maatschappelijk fenomeen, dat (h)erkenning vereist om tegendruk te organiseren. Dit is niet de taak van alleen de overheid maar ook van sectoren, branches en het maatschappelijke middenveld. ‘Hulp op maat’ moet vanuit het programma geboden worden om deze beweging op gang te brengen. Hiervan zijn wij ons zeer bewust en daarom gaan wij ook alle zeilen bijzetten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen