Opnieuw oplichters actief op WhatsApp met ‘vriend-in-noodfraude’

Foto: CC0 Creative Commons / Webster2703

Er zijn opnieuw oplichters actief die via WhatsApp op slinkse wijze proberen om mensen geld afhandig te maken door zich voor te doen als een bekende die snel geld nodig heeft.

WhatsApp-fraude (vriend-in-noodfraude)

De Oosterhoutse wijkagenten waarschuwen via social media opnieuw voor WhatsApp-fraude. Deze manier van oplichting komt de laatste tijd weer vaker voor. Of de toename door corona komt, is onduidelijk. Sinds de lockdown communiceert iedereen veel meer via WhatsApp. Bij vriend-in-noodfraude krijg je via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Hoe werkt WhatsApp-fraude?

Het begint allemaal vak met een appje van een zogenaamde zoon of dochter. “Goeiemorgen mam, dit is m’n  nieuwe nummer. Heb me vorige toestel laten vallen, vandaar…” Daarna zal de zogenaamde zoon of dochter al snel om geld vragen. De bedragen zijn vaak niet mis. Het gaat zo om 3.000 of 4.000 euro of zelfs meer. Ouderen zijn vaak te goeder trouw en criminelen maken daar gebruik van. Er zijn ook andere voorbeelden bekend, maar het patroon is vaak hetzelfde: een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. Aan jou wordt dan gevraagd om snel geld over te maken. Als je hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend of kind gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust. Het is dus sowieso verstandig het familielid of de vriend te bellen op een bekende nummer om te checken of deze echt wel geappt heeft.

Hoe doe ik aangifte van WhatsApp-fraude?

Als je van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van WhatsApp-fraude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als je aangifte wilt doen via internet moet je wel beschikken over DigiD. Let op: Wanneer iemand jouw identiteit gebruikte of als jouw WhatsApp-account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kun je hiervan géén online aangifte doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900 – 8844.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen