Klappeij: van winkelstraat tot stapstraat

De Heemkundekring “De Heerlijkheid Oosterhout” organiseert op veler verzoek in het huis voor Erfgoed, Zandheuvel 51 te Oosterhout een reprise van de tentoonstelling: ‘De metamorfose van de Klappeijstraat van winkelstraat tot uitgaanscentrum.’ De tentoonstelling is van 12 t/m 30 november geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en de entree is gratis.

De basis voor deze tentoonstelling is een boek, geschreven door Bert Rompa met als titel “De Klappeijstraat in Oosterhout”. Dit boek geeft de geschiedenis weer van de straat in de 20e eeuw, waarvan de bewoners, aanvankelijk kleine winkeliers, gedwongen door het veranderde tijdsbeeld en de opkomst van het grootwinkelbedrijf, plaatsmaken voor het hedendaagse uitgangscentrum. Uiteraard wordt ook aandacht geschonken aan het woongedeelte van de Klappeijstraat. Het boek is uitverkocht.
Hoe was het er vroeger in de Klappeijstraat? Nu de kans om het te zien. Hoe zagen de huizen er toen uit? Wie woonde waar? Wat is er van hen geworden?
Bijzondere aandacht zal deze keer geschonken worden aan “Het Vaticaan” een gedeelte van de Klappeijstraat waar de minder draagkrachtigen woonden en waarvan zelfs geen fotomateriaal bewaard was gebleven.
Een vroegere bewoner van ”Het Vaticaan” Johan van Beek heeft hiervan een maquette gemaakt en per video geeft Johan een heldere uiteenzetting van het leven in “Het Vaticaan” en de sociale verhoudingen met de rest van de straat.
Foto: De Klappeijstraat tijdens de Abrahamdag 2014 (foto: Henny Brandt)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen