GroenLinks: “Gedrag burgemeester wat betreft zijn omgang met vrouwen en zijn drankgebruik onacceptabel”

Foto: GroenLinks Oosterhout

Op de Facebookpagina van GroenLinks Oosterhout troffen wij deze verklaring over het aftreden burgemeester Huisman:

“Op vrijdag 26 januari zijn de fractievoorzitters geïnformeerd over de situatie rondom burgemeester Huisman bij een bezoek aan de commissaris van de Koning in Den Bosch. Naar aanleiding hiervan heeft de heer Huisman in een verklaring aangegeven op te stappen als burgemeester.

GroenLinks vindt het gedrag van de heer Huisman onacceptabel voor wat betreft zijn omgang met vrouwen en zijn drankgebruik. Een verzwarende omstandigheid is dat dit drankgebruik ook nog eens heeft plaatsgevonden tijdens piketdienst. Door deze feiten was de positie van de heer Huisman als burgemeester volledig onmogelijk geworden. Een vertrek van de heer Huisman als burgemeester was daardoor de enige mogelijkheid.

GroenLinks vindt het zeer moedig dat de vrouwen die het betreft, dit gedrag van de burgemeester gemeld hebben. Zij zijn voor zichzelf opgekomen en hebben hierdoor ook bereikt dat aan dit gedrag van de heer Huisman in zijn functie als burgemeester een einde is gekomen.

De aanstelling van de burgemeester, de herbenoeming en functioneringsgesprekken worden gevoerd door de vertrouwenscommissie. In deze vertrouwenscommissie zitten de fractievoorzitters. Op alles wat hier besproken wordt, ligt een wettelijke geheimhoudingsplicht. Hier over praten is strafbaar en daarom kan GroenLinks dan ook niet ingaan op wat zij in de vertrouwenscommissie wel of niet besproken heeft over het functioneren van de burgemeester.

Uit de berichtgeving van de laatste dagen valt op te maken dat het hier lijkt te gaan om structureel gedrag van de heer Huisman als burgemeester. GroenLinks heeft tijdens de informatieavond van 30 januari 2018 dan ook aangedrongen op het instellen van een onafhankelijk onderzoek. In dit onderzoek moet wat GroenLinks betreft naar de rol van iedereen gekeken worden. Inclusief de rol van de gemeenteraad en de vertrouwenscommissie. Het is van het grootste belang dat boven tafel komt wat zich exact heeft afgespeeld en hoe iedereen hier in gehandeld heeft.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen