Vijf belastende verklaringen over ongewenst gedrag burgemeester

Gisterenavond was er een extra informatie-avond op het Stadhuis over het aftreden van Burgemeester Huisman. Duidelijk werd dat er vijf dames zijn die verklaard hebben door de burgemeester te zijn betast op ‘uitstekende delen’. We zetten de feiten op een rijtje.

Drukbezochte informatieavond

Tijdens de drukbezochte avond in de raadszaal werd getracht meer duidelijkheid te verschaffen in de exacte reden van het aftreden van Burgemeester Huisman. Wethouder Robin van der Helm en gemeentesecretaris Paul de Ridder gaven een in kijkje naar aanleiding van een processchets. We geven deze verkort weer onderaan dit artikel.

Vijf belastende verklaringen

Duidelijk werd dat er in totaal vijf belastende verklaringen omtrent het gedrag van Burgemeester Huisman zijn gemeld. Het zou gaan om het knijpen in borsten. De gemeenteraad mocht de anonieme verklaringen gisterenavond inzien. Namen en data werden hierbij niet genoemd. Opvallend is dat er van deze verklaringen geen melding is gedaan bij een van de drie vertrouwenspersonen die de gemeente in dienst heeft, ook niet bij de externe vertrouwenspersoon. Er is ook nog geen aangifte tegen Burgemeester Huisman gedaan betreffende seksueel ontoelaatbaar gedrag. Gemeentesecretaris Paul de Ridder geeft aan de vrouwen ervan op de hoogte zijn dat zij alsnog aangifte kunnen doen maar dat de gemeente dit niet ‘super stimuleert’.

Onderzoek naar de gang van zaken

Willem Jan van der Zanden van GroenLinks gaf aan dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de gang van zaken. Kijken wat er eerder is gebeurd en of er eerder signalen zijn afgegeven. Peter de Laat van Gemeentebelangen sluit aan bij GroenLinks en geeft aan dat het snel uitgezocht moet worden omdat raad en burgers daar behoefte aan hebben. Mark van Baarschot van D66 constateert dat de verklaringen niet via de geijkte weg zijn binnengekomen en dat dit bij een eventueel onderzoek meegenomen moet worden. Op de vraag van Cees Noltee van Groen Brabant of het wachtgeld door de gemeente betaald moet worden geeft wethouder Van der Helm aan dat de gemeente hiervoor de wettelijke regels betreffende hoogte en looptijd zal volgen. De gemeenteraad heeft een verklaring voorbereid die later vandaag beschikbaar zijn zijn.

De tijdslijn

  • 20 december 2017

    De gemeente organiseert een kerstborrel in de schaatsbaan op de Markt. Na de borrel vertelt een medewerker van de gemeente informeel aan Wethouder Vissers dat haar iets overkomen was tijdens de kerstborrel waar de burgemeester bij betrokken was wat zij niet prettig vond.

  • 8 januari 2018

    Wethouder Mark Vissers ontvangt twee informele signalen van ‘ongepast gedrag’ door burgemeester Huisman. De burgemeester is op vakantie van 8 t/m 26 januari.

  • 9 januari 2018

    Wethouder Mark Vissers deelt zijn ‘ruwe’ signalen met het college. Het college besluit bij terugkeer van de secretaris de signalen te bekijken en te concretiseren.

  • 16 januari 2018

    De secretaris (die net terug is van vakantie) krijgt na afloop van de collegevergadering het verzoek om de signalen te onderzoeken. Hij heeft inmiddels zelf ook signalen ontvangen.

  • 25 januari 2018

    Na vertrouwelijke individuele gesprekken met medewerkers is het signaal opgewerkt tot een verslag dat er niet om liegt. Aanvullend is juridisch advies geleverd over het proces om zorgvuldigheid te betrachten. Conclusie: dit moet naar de raad. Griffier benaderd voor advies: ga naar kabinetchef voor advies/draaiboek.

  • 26 januari 2018

    Burgemeester Huisman wordt uitgenodigd op het stadhuis om de zaak te bespreken. Hij geeft direct toe dat hij fout zat. Daarna is de burgemeester naar het Provinciehuis gegaan waar hij die avond een verklaring voorleest voor de fractievoorzitters en het college die inmiddels ook naar ‘s-Hertogenbosch zijn afgereisd. De verklaring wordt diezelfde avond openbaar gemaakt. In deze verklaring geeft de burgemeester aan zijn ontslag in te dienen.

  • 27 januari 2018

    Oosterhout is landelijk nieuws. Zo kopt De Telegraaf ‘VVD’er weg na mysterieuze fout‘. Maar ook RTL NieuwsNOS en NRC plaatsen een artikel over het vroegtijdig opstappen van onze burgervader.

  • 29 januari 2018

    Wethouder Witte (eerste loco-burgemeester) neemt tijdelijk de taken waar tot er een waarnemend burgemeester is herbenoemd door de Commissaris van de Koning. Daar gaat de Commissaris deze week mee aan de slag. De herbenoeming is tijdelijk.

  • 30 januari 2018

    De extra informatiebijeenkomst op het stadhuis maakt duidelijk dat ‘grensoverschrijdend gedrag’ niet enkel het drankgebruik van Burgemeester Huisman betreft, maar ook ongepast gedrag richting medewerkers.

  • Na de verkiezingen in maart

    De nieuwe gemeenteraad stelt een profielschets op voor een nieuwe burgmeester.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen