John Blog 16: “Net zoveel afgevallen als mijn zoon weegt!”

Foto: John van de Afvalrace

Nog een paar dagen en dan zit de Afvalrace er weer op. Onze kandidaten zijn ongeveer een half jaar geleden gestart met hun programma. Zij zijn in een half jaar onder leiding van een personal coach alles aan het doen om fitter, gezonder en gelukkiger te worden. Op oosterhout.nieuws.nl schrijven zij in een blog regelmatig hun ervaringen, hoogte- en dieptepunten, moeilijke momentjes en bereikte resultaten. Hieronder de 16e blog van John.

De laatste week

De laatste week van De Afvalrace gaat is in gegaan. De afgelopen week was ik thuis en kreeg ik het besef dat ik wel een hele verandering heb doorgemaakt. Ik ben bijvoorbeeld het gewicht van, 1 van mijn 2 grootste liefdes, mijn bijna 7 jaar oude zoon Sem afgevallen. Hoeveel dat is houdt ik tot 31 maart nog even voor mezelf. Hierdoor kwam ik tot de gedachte dat dit wel het ideale moment is om eens goed kijken naar wat dit traject mij heeft gebracht.

Nieuwe John

Zoals eerder al vermeld was ik de Afvalrace gestart om de reis te maken naar de nieuwe John Broeke. Nu zijn er natuurlijk meerdere vlakken waarop een persoon kan veranderen maar vaak ligt de nadruk op 1 of 2 punten. Voor mij was het in eerste instantie niet moeilijk om te zeggen waar mijn aandacht in de afvalrace op gevestigd moest worden. Afvallen en fitter worden waren mijn belangrijkste doelen.

Ik kan mijn schoenen weer strikken

Inmiddels ben ik op het punt beland dat ik kan, zonder een eindresultaat bloot te geven, zeggen dat zowel het afvallen als het fitter worden geslaagd is. Ik voel me stukken beter dan 180 dagen geleden en kan fysiek weer een heleboel dingen die voorheen erg moeilijk waren. De fysieke problemen die ik de laatste maanden had werden namelijk steeds groter. Dat begon al met het aankleden in de ochtend want het aandoen van mijn sokken was echt een opgave. En dan heb ik het nog niet over mijn schoenveters strikken. Om het veterstrikken niet te hoeven doen deed ik het volgende: ik strikte mijn veters 1x maar dan niet te strak zodat ik daarna meerdere keren mijn schoenen met behulp van een lange schoenlepel aan kon doen zonder opnieuw te hoeven strikken.

Lunch met Wendy

Nu veel fitter

Ook op het conditionele vlak is de groei sterk te merken. In het begin hoestte en proestte ik na elke oefening en in de thuissituatie had ik bijvoorbeeld bij het in elkaar zetten van een kast al gelijk een handdoek nodig. Bij de kleinste beweging kwam het zweet zonder enige moeite uit al mijn poriën. Dit is nu beduidend anders. Ik hoest niet meer bij het trainen en bij het klussen heb ik geen fysieke beperkingen in de vorm van zweten of iets dergelijks. Buiten deze positieve veranderingen is er nog meer veranderd aan mij en dat zijn dingen die een degelijk verband hebben met het afvallen en fitter worden. Zo bleek bij een controle bezoek bij de reumatoloog dat mijn nierfunctie iets vooruit was gegaan en ook mijn bloeddruk is mooier op peil dan voorheen.

Mentaal de grootste verandering

Maar de grootste veranderingen zijn naar mijn mening de mentale veranderingen. Ik heb nu een hele andere instelling gekregen. Daar waar ik in het verleden mijn emoties omzette in eten en drinken is het nu veranderd naar sporten. Ook op het gebied van voeding leef ik nu veel bewuster en is het eten nu grotendeels puur functioneel en  is het eten van tussendoortjes iets wat bijna nooit meer gebeurt (en anders is het een gezonde snack zoals yoghurt of fruit)

Meer zelfvertrouwen

Het mooiste vind ik dat ik naar mijn eigen mening erg gegroeid ben in mijn zelfvertrouwen. Ik voel mezelf goed in mijn vel en heb daardoor veel meer zelfvertrouwen. Natuurlijk is niet iedereen blij met het gegroeide zelfvertrouwen maar dat zijn vaak de personen die een andere mening hebben dan mij en die er raar van staan te kijken wanneer ik vast houdt aan mijn mening en keuzes. Voorheen was ik ook erg gevoelig voor commentaar en zeker wanneer het over mijn uiterlijk of mijn prestaties ging. Ik keek snel tegen andere op en vond mezelf dan soms echt wel de mindere. Ik had wel momenten dat ik zelfvrouwen had maar dat was op gebieden waarvan ik zeker was dat ik al meerdere malen echt bewezen had dat ik echt wel mee kon met de rest.

Geen profiteurs meer

Op sociaal vlak is de verandering minder groot maar ook daar zit wel een verandering. Ik richt mij nu alleen nog maar op de personen die ik zelf de moeite waard vind. Voorheen was ik erg van het bewaren van de goede vrede. Ik stond voor iedereen klaar en iedereen kon mijn aandacht krijgen ook wanneer het continu eenrichtingsverkeer was. Inmiddels heb ik besloten om mensen die er niet voor mij waren of zijn wanneer ik de steun echt nodig heb terwijl ik wel altijd voor hun klaar sta te laten vallen. Die personen zijn het blijkbaar niet waard om tijd en moeite aan te spenderen. Dat is vooral in het begin erg moeilijk maar ik ben klaar met het altijd maar weer klaarstaan voor de zogenaamde profiteurs. Die tijd en moeite stop ik liever in mijn gezin en in het sporten. Wederzijds respect is waar het om draait.

Nieuwe vrienden

Tijdens de Afvalrace heb ik ook nieuwe vrienden gemaakt. Er ontstaat een vriendschap omdat je allemaal het zelfde doel hebt en ook goed van elkaar begrijpt wat iedereen doormaakt. Maar ook met trainers en ambassadeurs van de afvalrace krijg je een band. Met sommige kandidaten heb ik naast de afvalrace ook al andere dingen gedaan zoals een les floatfit of een goed gesprek tijdens een lunch. Ik hoop dat ik dit soort dingen met een aantal mensen kan blijven doen en dat bij sommige een mooie blijvende vriendschap is ontstaan.

Nooit meer de oude John

Zoals bij elke positieve verandering zitten er ook aan de afvalrace wel negatieve kanten. Door het relatief snelle afvallen en vele sporten is mijn lichaam op hoog niveau belast en daardoor ontstaan er de laatste tijd steeds vaker kleine blessures. Ook heb ik de afgelopen maanden een aantal keren jichtaanvallen gehad. Volgens de reumatoloog is dat normaal omdat je lichaam andere stoffen binnen krijgt en dus ook anders reageert op medicijnen en voedingstoffen. Zo zie je maar dat een traject als De Afvalrace je leven binnen een aantal maanden erg kan veranderen. Ik zou niet meer terug willen naar de oude John Broeke.

Kom naar het Finishgala

Ben je nu benieuwd wat ik uiteindelijk afgevallen ben en wil je mij en de andere kandidaten nog 1x steunen  tijdens de feestelijke afsluiting van De Afvalrace kom dan aanstaande vrijdag naar het Finishgala van de Afvalrace. Ik zou het enorm op prijs stellen dat je er bent. Gratis aanmelden kan deze link:

  • KLIK HIER om je gratis aan te melden voor het Afvalrace Finishgala

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen