Zaterdag Tech & Play met allerlei proefjes en workshops in Theek5

Mad Professor JoH2O
Mad Professor JoH2O
Foto: Theek5

Zaterdag 17 maart is het Tech & Play in bibliotheek Theek5. Speciale proefjes en workshops voor kinderen tot en met 12 jaar. Hieronder een overzicht van de verschillende workshops!

Spectaculaire openingsact

Laat je wegblazen door Mad Science!
De Mad Professor JoH2O neemt je mee in een wervelende show over de kracht van lucht. Grote en kleine ballen zweven door de lucht, we gaan op zoek naar de superpower van een vacuüm, blazen kaarsen uit van grote afstand en we hebben natuurlijk een vlammende afsluiting. Pas op dat je je handen niet brandt!
Toegang is gratis. Vol=vol. Vrije inloop – 12.30-12.50 uur.

Verschillende VR-workshops

Virtual Reality bril maken
Kinderen maken hun eigen virtual reality-bril van hout. Door de Oculus Rift is virtual reality helemaal hot. Maar als je een smartphone hebt (of je ouders), dan is er helemaal niet zo veel extra nodig om zelf een bril te maken. Kinderen gaan figuurzagen, bouwen, versieren en leren ondertussen over 3D en Virtual Reality. Je kunt de bril meteen uitproberen met een ritje op de achtbaan of probeer te vliegen door een grot.
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Vrije inloop – 13.00-17.00 uur.

VR-graffiti
Leef je creatief uit door virtuele graffiti te maken via een VR-bril. De omstanders kunnen meekijken naar je graffiti-tekening via een groot scherm.
Vrije inloop – 13.00-17.00 uur.

Actie-Reactie

Interactie knikkerbaan met LittleBits
In deze workshop combineren we de elektronische circuits van LittleBits met simpele huis-tuin-en-keukenmaterialen. Je gaat zelf aan de slag met beweging en reactie, probeert verschillende materialen uit en voegt daar zelfs interactie aan toe.
Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. € 3,50 – 13.00-14.30 uur.

Flitsende Drone-demo

Kom kijken naar een demonstratie van drones. Ze racen door de bibliotheek en je kijkt mee op een groot scherm want de camera in de drone maakt dit mogelijk. Nog nooit een drone door hoepels zien vliegen?
Vrije inloop – 13.00-17.00 uur.

Creativiteit en techniek

3D-tekenen
In deze workshop kun je leren tekenen met een 3D-print pen. Een bijzondere belevenis. Het werkt heel anders dan een 3D-printer en je hebt ook geen 3D-printer nodig. Met een 3D-print pen kom je spelenderwijs tot compleet nieuwe creatieve vormen. Dat is erg leuk en ook interessant, want je leert van alles over soorten plastic, constructie en techniek.
Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. € 3,50 – 15.00-16.30 uur.

Maak een deurmatverklikker
Zodat je je moeder altijd aan hoort komen! In deze workshop ga je zelf aan de gang met techniek. Te denken valt aan snoertjes, batterijen, striptang etc. Aan het einde van de workshop heb je je eigen vette deurmat-verklikker gemaakt en deze mag je mee naar huis nemen.
Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. € 3,50 – 14.30-16.00 uur.

LEGO Mindstorms besturen
Houd je van robots dan is de workshop met de LEGO Mindstorms echt iets voor jou! Je leert een robot te besturen via door jou zelfgeschreven programma’s. Leer hoe je een robot laat bewegen. Gebruik de verschillende sensoren en geef je robot via de i-pad steeds ingewikkeldere opdrachten.
Voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Vrije inloop – 13.00-17.00 uur.

Robot workshops

Maak een robotkrab
In deze workshop maak je zelf een echte robot-krab die over de tafel kruipt. Deze robot detecteert zelf de randen van de tafel en kan snelle bochten maken zodat hij niet valt. Uiteraard mag je de robot mee naar huis nemen, zodat je je ouders/ vrienden lekker kunt laten schrikken! Ook krijg je interessante informatie over robots.
Voor kinderen van 8 tot 12 jaar. € 3,50 – 13.00-14.30 uur.

Tekenrobot
In deze workshop mag je je eigen tekenrobot uitvinden. Je bedenkt je eigen machientje dat kan schilderen of tekenen. Een combinatie van electrische circuits, motoren en creativiteit.
Voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. € 3,50 – 15.00-16.30 uur.

Solly, de zon-etende robot
Hij kan zonnestralen ‘eten’ door de zonnepanelen in zijn mond. Hij kan deze energie direct doorgeven aan zijn vriendjes via de flow-kabel. Ook kan de energie opgeslagen worden met de batterij-buik. Bouw in deze workshop je eigen robot met de onderdelen van de BYOR-kit van Solly Systems. Verbind ze gemakkelijk met elkaar om direct resultaat te zien. Prik ze op karton of andere (afval) materialen om zo je robot vorm te geven met hergebruikte materialen. Verder maken wij een filmpje van je werkende robot die we dan toesturen. Ook kun je punten verzamelen voor de Solly-game.
Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. € 3,50 – 14.30-14.30 uur en van 15.00-16.00 uur.

Funstations van Mad Science

 Funstation Droogijs
Je ontdekt de fascinerende eigenschappen van bevroren koolstofdioxide met o.a. bubbelende drankjes, magische bellen en de douche. Droogijs is ijs van -79 graden Celsius. Het gaat van vast gelijk over in gas, en dat geeft hele spectaculaire effecten. En Mad Science zou Mad Science niet zijn als onze gekke professor daar niet een aantal supercoole experimenten mee uitvoert. Met recht dus een cool funstation.
Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Vrije inloop, wel even reserveren. 14.15-14.35 uur.

Funstation Putty Kneedbal
Welkom in de wereld van polymeren! Lange kettingen van moleculen zorgen voor het ultieme speelplezier, want hier maak je een eigen kneedbal om mee naar huis te nemen…
Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Vrije inloop, wel even reserveren.14.35 – 14.55 uur.

Funstation Uitbarstende Vulkanen
Maak samen met je vriendjes je eigen chemische vulkaan. Voordat het laatste ingrediënt wordt toegevoegd is het natuurlijk eerst aftellen geblazen, 3…,2…,1….. en laat je vulkaan maar tot uitbarsting komen!
Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Vrije inloop, wel even reserveren. 14.55 – 15.15 uur.

Geheime recepten

Tijd voor slijm
Probeer zelf achter het geheime recept van het oeey goeey slijm te komen met behulp van een chemisch experiment. Lukt het jou om een rekbare polymeer te maken? Niet? Dan helpt de Mad Scientist je vast een handje in deze workshop. (Mad Science).
Voor kinderen van groep 3 t/m 5. € 3,50 – 13.00-14.00 uur.

Bak je eigen chemische muffin
Ga tijdens deze workshop aan de slag als een echte scheikundige en bak je eigen chemische muffin!! (Mad Science).
Voor kinderen van groep 6 tot en met 8. € 3,50 – 15.45-16.45 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen