Blog Burgemeester: “verkiezingen”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, verkiezingen

Het is zaterdagmorgen als ik dit zit te schrijven. Rond de middag is het de bedoeling dat Christel en ik in de auto stappen om een rit te gaan maken naar Poperinge, een stadje in het West-Vlaamse Heuvelland in België. Hier wordt dit weekend op halfvasten carnaval gevierd. Het heet het Keikopppencarnaval. Het was Oosterhouter Walther Halters die in de omgeving van Poperinge op vakantie was en kennis maakte met dat Keikoppencarnaval. Het woord kei is natuurlijk hetzelfde als kaai en dat was volgens Walther voldoende om dat feest eens mee te maken. Niet alleen natuurlijk, maar met Ut Kaaiendonks Kepelleke d’Askruizen waar hij lid van was.

Het is wel bijzonder, want we zijn via d’Askruizen door de burgemeester van Poperinge uitgenodigd om de carnavalszitting op zondagmorgen bij te wonen. Leuk dat Oosterhout en in dit geval Kaaiendonk culturele verbindingen heeft met een plek in het buitenland. Ik had hier natuurlijk wel van gehoord maar was er eigenlijk nog nooit geweest. Velen hadden mij verteld dat het daar heel leuk is, maar ik had nog nooit de mogelijkheid in mijn agenda gehad om er zelf eens naar toe te gaan. We zijn overigens niet de enigen die langsgaan. Er komt ook nog echt hoog bezoek uit Oosterhout, namelijk onze Prins Mienus XV met behoorlijk wat aanhang en natuurlijk ook traditiegetrouw d’Askruizen.

De ontdekker van dit gezellige Poperingse feest Walther ontmoette ik deze week op een stembureau. Het stembureau in kwestie is ons meest noordelijke stembureau, gevestigd in de kantine van voetbalclub SCO. Het was op dat moment nog niet zo erg druk dus vertelde Walther mij het verhaal van Poperinge. Ik zeg wel dat het even wat rustiger was, maar over het algemeen was het bijna overal op momenten best wel heel erg druk. Het was fijn om te zien dat meer mensen dan bij de vorige provinciale- en waterschapsverkiezingen de moeite hadden genomen om mee te doen aan deze feestdag van onze democratie: de verkiezingen. Er ontstonden zelfs op sommige plekken rijen.

Dit gebeurde niet alleen door de hogere opkomst, maar ook door het feit dat mensen twee stemmen uit moesten brengen. Dus er waren ook twee formulieren die uitgevouwen en opgevouwen moesten worden. Ergens tussenin moest men ook nog de punt van het potlood bij het bolletje van één van de tientallen namen op het papier laten landen. En de biljetten daarna in de stembus duwen. Kortom: de stemmer was langer bezig dan normaal en dat geeft helemaal niets. Onze medewerkers van de buitendienst hebben tussendoor op de drukste plekken nog geprobeerd het proces te versnellen door extra stemhokjes bij te plaatsen.

Ik bezoek bij verkiezingen steeds alle stembureaus om zo te zien hoe het loopt. Maar, belangrijker dan dat, om al die mensen die ons hierbij helpen even te ontmoeten, de hand te schudden en te bedanken voor hun hulp op deze dag. Zonder deze vrijwilligers en de extra tellers die ‘s avonds nog aansluiten is het onmogelijk dit gigantische proces zorgvuldig te laten verlopen. Kunt u het zich voorstellen: al die duizenden formulieren moeten correct uitgedeeld en later bij telling weer uitgevouwen en geteld worden? Dit is een grote klus, die ‘s morgens al vroeg begint en soms midden in de nacht eindigt. Een slijtageslag van jewelste. Ik wil daarom al deze vrijwilligers, onze mensen van de buitendienst en de drie gemeentelijke medewerkers, die het kloppende hart zijn van deze perfecte operatie, van harte bedanken. Gezamenlijk hebben jullie het toch maar mooi weer geflikt.

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen