Zaterdag herdenking op het Pools Militair Ereveld voor 77 jaar vrijheid

Foto: Begraafplaats Leijsenakkers

Op zaterdag 23 oktober zal er om 10.30 uur op het Pools Militaire Ereveld aan de Veerseweg een herdenking gehouden worden ter gelegenheid dat Oosterhout 77 jaar geleden is bevrijd.

Pools Militair Ereveld

Het Pools Militair Ereveld op Begraafplaats Leijsenakkers aan de Veerseweg is de laatste rustplaats voor 30 Poolse militairen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Oosterhout sneuvelden in de strijd voor onze vrijheid. Zij maakten deel uit van de 1e Poolse pantserdivisie onder commando van generaal Stanislaw Maczek. Op zaterdag 23 oktober zal er vanaf 10.30 uur worden herdacht hoe zij 77 jaar geleden sneuvelden voor onze vrijheid. Burgemeester Mark Buijs zal namens de gemeente een krans leggen bij het monument evenals een delegatie van de Poolse militairen, vertegenwoordigers van de Poolse ambassade en andere verenigingen.

Programma

Na de kransleggingen zullen leerlingen van openbare basisschool Rubenshof op ieder graf een bloemetje leggen en er zal een gedicht worden voorgelezen. Het geheel zal worden opgeluisterd door de Koninklijke Muziekvereniging Oosterhout, een Pools militair orkest uit Zagan Polen en de solist Roul Noga. Rond 11.00 uur zullen er saluutschoten worden afgevuurd door een Pools erepeleton als nagedachtenis aan de gesneuvelde Poolse militairen. De ceremonie zal worden geleid door Wadec Salewicz zoon van een Poolse soldaat en bevrijder van Nederland.

Eerder stond hier ook dat een geldige QR code nodig was voor het bijwonen van de herdenking. Dat is niet voor de herdenking in Oosterhout.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen