Na jaar sluiting wegens vondst cocaïne is Van Puijfelik weer open

Foto: vanpuijfelikrecycling.nl

Na een jaar verplichte sluiting wegens de vondst van cocaïne is het pand van aan de Koopvaardijweg door de gemeente weer opengesteld voor de reguliere bedrijfsactiviteiten van Van Puijfelik BV.

Jaar gesloten geweest

Na een jaar verplichte sluiting wordt de Koopvaardijweg 5D in Oosterhout op 16 juli 2019 door de gemeente weer opengesteld voor de reguliere bedrijfsactiviteiten van Van Puijfelik BV. Medewerkers van de gemeente Oosterhout en ondersteunende diensten hebben dinsdagochtend de deuren ontgrendeld, de hekwerken verwijderd en de sleutels overgedragen aan de gebruiker. Vervolgens is er een rondgang geweest over het terrein door de gemeente, de brandweer en de OMWB. Daarbij is de stand van zaken in beeld gebracht.

Waarom sluiting?

De douane in de haven van Antwerpen trof op 3 januari 2018 ongeveer veertig kilo cocaïne aan in de constructiebalken van een container, die afkomstig was van een bedrijf in Ecuador. Na het verwijderen van deze drugs werd 7,7 gram cocaïne in de container teruggeplaatst. Vervolgens is de container gevolgd door Nederlandse opsporingsambtenaren naar het terrein van Van Puijfelik Recycling BV aan de Koopvaardijweg.

Bij de doorzoeking van deze container in een loods op het terrein werd op 8 januari 2018, deze 7,7 gram aangetroffen. De Dienst Landelijke Recherche heeft dat op 25 februari 2018 in een bestuurlijke rapportage aan de burgemeester van Oosterhout gemeld.

Besluit van de burgemeester

Als er in een bedrijfsruimte harddrugs wordt aangetroffen, kan de burgemeester op grond van artikel 13b van de Opiumwet bestuursdwang toepassen. In de praktijk betekent het dat het bedrijf voor twaalf maanden gesloten wordt. Dat is in dit geval gebeurd. Doel van deze maatregel is om deze internationale drugslijn door de sluiting van de locatie te onderbreken of, om het anders te zeggen: ‘de loop eruit te halen’.

Aanvullende maatregelen

Na de sluiting heeft de gemeente een aantal aanvullende maatregelen op het terrein genomen, vooral om het brandgevaar te verminderen. Zo kon de brandweer niet op het terrein komen. Langs de erfafscheiding is nu een vrij liggende strook van tien meter breed gerealiseerd ten behoeve van de brandweer. Die strook is ook in de vergunning opgenomen. Op het terrein werden tijdens de sluiting drie detectiecamera’s en negen brandmelders geplaatst. Er werden extra hekken gezet om het terrein goed af te sluiten.

Tijdelijke openstellingen

Na sluiting is het terrein meerdere malen opengesteld voor potentiële kopers van kunststof en/of papier. Vanaf oktober 2018 is het terrein om de maand tijdelijk enkele uren opengesteld voor Van Puijfelik om schade aan terrein/materieel te voorkomen.

Proces

Het voornemen van de burgemeester om de bedrijfslocatie voor twaalf maanden te sluiten is op 21 maart 2018 naar het bedrijf verstuurd. In een poging deze voorgenomen sluiting ongedaan te maken heeft Van Puijfelik een zienswijze ingediend die erop gericht was om het bedrijf open te houden. Na het beoordelen van de zienswijze heeft de burgemeester besloten dat er geen reden was om af te zien van sluiting en heeft hij het besluit op 11 mei 2019 verstuurd. Nadat de rechter in een (voorlopige) uitspraak op 26 juni 2018 heeft besloten het besluit in stand te laten, is het bedrijf op 17 juli 2018 gesloten. Daarna heeft de Adviescommissie van de gemeente Oosterhout geadviseerd de bezwaren af te wijzen en heeft de burgemeester dit advies opgevolgd. Het bedrijf is vervolgens bij de rechtbank in beroep gegaan tegen de sluiting door de gemeente. De rechtbank heeft deze zaak behandeld op 16 mei 2019. De uitspraak wordt verwacht in augustus 2019.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen